Šílená YIIK: A Postmodern RPG nepřipomíná nic, co jste dosud viděli
zdroj: tisková zpráva

Šílená YIIK: A Postmodern RPG nepřipomíná nic, co jste dosud viděli

19. 6. 2015 16:33 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

V pátek, na konci E3 týdne je člověk natolik unavený, že už mu akutně hrozí i vidiny a jiné halucinace. Takže když jsem viděl trailer na nezávislou YIIK: A Postmodern RPG, řekl jsem si, že je vše v normálu, prostě se můj mozek vydal na krátký exkurz do světa odpočinku. Nicméně, po půlhodině čtení si na oficiálních stránkách hry jsem si uvědomil, že tohle skutečně je hra. A i když je podivná, bizarní a krajně nestandardní, rozhodně to neznamená, že musí být špatná.

Ač to z traileru nepoznáte, název YIIK: A Postmodern RPG vám napoví, jaký je tohle žánr. Prý dokonce koketuje s JRPG, což by se vzhledem k množství bizarností dalo čekat, nicméně toto přirovnání spíše pochází z faktu, že vás čekají tahové boje. Děj se točí kolem osmi cizinců a ženy, která zmizela ve výtahu. Což zní spíš jako něco od Davida Lynche a hádám, že i zde tvůrci ze studia Ackk hledali inspiraci.

Hlavním hrdinou je ale Alex Eggelston, který právě dokončil vysokou školu a zjišťuje, že svět kolem něj je podivnější, než by měl být. Píše se ovšem rok 1999 a tak Alex ještě věří internetovým konspiracím a na jedné takové stránce hltá veškeré zprávy o záhadných zmizeních, okultních událostech a setkáních jiného druhu. Zlomovým okamžikem je video, v němž tajemná žena před očima kamery zmizí z výtahu a skupinka čtenářů těchto internetových stránek začne zjišťovat, co se s ní stalo.

Když se to takhle popíše, YIIK: A Postmodern RPG zní poměrně příčetně. Nicméně když si pak přečtete, že kromě spousty puzzlů na vás čekají i dynamické tahové boje v partě osmi lidí, v nichž nechybí házení kočkou, shazování pand a vrhání žebříky, máte pocit, že si sem udělal výlet South Park. Což vlastně není zase tak špatná věc. Upřímně nevím, co od téhle hry čekat, ale už teď je jasné, že rozhodně nebude obyčejná a unyle standardizovaná. Protože na ní není standardního snad vůbec nic. O výsledku se budeme moci přesvědčit koncem roku, kdy vyjde na PC, PS4, PS Vita a Wii U.

zdroj: Archiv

Nejnovější články