Slevová akce Slitherine nabízí jinak drahé hardcore strategie za hubičku
zdroj: tisková zpráva

Slevová akce Slitherine nabízí jinak drahé hardcore strategie za hubičku

23. 11. 2018 16:40 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Nejsou slevy jako slevy. Poslední týden se u nás i ve světě neřeší nic jiného než Black Friday. Obchody se předhánějí v tom, kdo nabídne levnější produkt, což platí ve fyzické i digitální podobě. Steam, GOG a další obchody mají své slevy, stejně jako jednotlivé klienty Ubisoftu, EA a tak dále. Přesto se najde odvětví, které nad tím vším dokáže vyčnívat – masivní zástup opravdových hardcore strategií vycházejících pod hlavičkou Slitherine/ Matrix Games.

Slitherine je známý tím, že si jejich hry drží původní hodnotu po mnoha a mnoha letech od vydání. S tím souvisí i jejich absence ve slevách. Několik let stará hra tu klidně stojí původní ranec, protože cílová skupina ví, že tyhle tituly prostě nestárnou. Ne že by se tyhle hry vůbec nedaly sehnat za lepší cenu, ale zkrátka se různých akcí účastní opravdu zřídka. Proto má smysl věnovat pozornost aktuálnímu vánočnímu „výprodeji“, který běží až do 13. ledna.

Kovaní slitheriňáci mezi vámi nemají důvod otálet. Stačí, když vás odkáži na tento desetistránkový dokument, odkud se proklikem dostanete na vámi dlouho chtěné tituly (všechny najdete na oficiálních stránkách, některé i na Steamu). Pro vás ostatní se pokusím vypíchnout některé zajímavé kousky, jejichž výběr schválil náš největší fanda náročných strategií Aleš Smutný.

20140318084814 zdroj: tisková zpráva

Druhá světová válka

Přirozenost mi velí začít pro mě osobně nejzajímavějším konfliktem (může za to láska k tankům), a v takovém případě nejde nezmínit obsáhlou realtimovou sérii Close Combat, jejíž tituly nyní nepřelézají hranici 10 dolarů. Hra prapůvodně vychází ze stolní wargame ASL – Advanced Squad Leader, která platí za vrchol svého žánru (spousta dalších adaptuje nejrůznější deskovky). Slitherine nabízí šest titulů Close Combatu, z nichž většina je předělávkou starších her do nového enginu.

Jak už název napovídá, Close Combat se soustředí na kontaktní boj, kdy vám svěří do rukou jednotlivce z řad vojáků spolu s těžkou technikou. Jednotlivé díly se soustředí na konkrétní okamžiky druhé světové války, přesněji na bitvu o Normandii. Ačkoliv je velmi těžké sehnat někoho, kdo se do podobných her pustí, jeden z dílů se u nás recenze dočkal – Close Combat: The Longest Day dostal od Tomáše Junga osmičku.

20160608034206 zdroj: tisková zpráva

Momentálně zlevněných titulů zasazených do období 2. světové by šlo zmínit opravdu hodně, ale netřeba vás zahlcovat výčtem všech. Upozorním proto ještě na jeden zajímavý kousek v podobě tahovky Order of Battle. Ta už se soustředí na větší měřítko a její základ je dokonce zdarma. Ve slevě je tedy deset z jejích jedenácti dodatků. Navíc jsme její první verzi recenzovali a Aleš za ni dá ruku do ohně.

Základ nabízí jednu celou kampaň a první misi z každé další kampaně vydané formou DLC, takže nikdy nejdete do úplného rizika. Už jen z názvů jednotlivých dodatků vyčtete, o co v nich půjde. Sandstorm vás pošle do Afriky, Burma Road do Barmy a Rising Sun do Japonska. Zkuste si základ a případně přikupte kampaně té části války, která vás víc zajímá.

20160930083221 zdroj: tisková zpráva

Jiné historické války

Nejen druhoválečné strategie plní pomyslné regály vydavatelství Slitherine. Válečné simulace mohou pro inspiraci sáhnout do předaleké minulosti, ale i do ne zas tak vzdálených konfliktů. Afghanistan '11 se kupříkladu zabývá sedm let starou válkou v titulní zemi, ve které se ocitáte v nepřekvapivé roli Američanů.

Hra je na poměry portfolia Slitherinu vyvedena v ucházející 3D grafice a soustředí se na opatrné postupování zaminovaným územím, vyzvídání informací od místních vesničanů, budování základen, zajišťování dopravy zásob a podobně. Herně je mnohem přístupnější nováčkům než naprostá většina titulů v aktuální slevě.

20170613012646 zdroj: tisková zpráva

Field of Glory 2 a její čtyři rozšíření jsou zase z těch, které naopak koukají do opravdu hluboké minulosti. Hra vás vezme na přelom dvou tisíciletí, konkrétně těch, které označujeme jako před a po Kristu. Budete v nich sledovat vzestup i pád Římské říše a všech jejích soků a spojenců.

Nečekejte ale žádný realtime. V tomhle případě si nad konflikty o stovkách mužích polámete hlavu v klidu, než se konečně pohnete o další čtverec a zaklesnete své formace o ty nepřátelské. A kupodivu to na první pohled nevypadá vůbec špatně.

ss_f38ab2886f071515e5e54b584e9c62200823c573.1920x1080 zdroj: tisková zpráva

Ti ostatní

Asi není potřeba popisovat, čím že se to Battlestar Galactica Deadlock inspirovala. Epické vesmírné bitvy obřích korábů se odehrávají v První cylonské válce, a i když si všechny ty exploze užíváte v reálném čase, máte možnost celý mumraj zastavit, rozdat rozkazy všem svým lodím, udělat si popkorn a dál se koukat na nekončící zkázu. Ani této hře se nevyhnula dodatečná péče v podobě tří dodatků. Ty přidávají nové lodě, typy munice, mise, ale i herní módy.

Svůj výběr drobků zakončím na vlně míru. Respektive, v Qvadrigu je sice klid zbraní, ale rivalita je na denním pořádku. Hra vás totiž nechá závodit s koňským spřežením v římském hipodromu. Sami určujete míru bičování (koní i závodníků), lajny, blokaci protivníků atd. Zkrátka hra, která vůbec nemá obdoby.

20140107025050 zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články