Space Odyssey připomíná vědecky pojatou No Man’s Sky s tvorbou vlastních planet
zdroj: tisková zpráva

Space Odyssey připomíná vědecky pojatou No Man’s Sky s tvorbou vlastních planet

10. 7. 2017 12:30 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Asi jste už někdy slyšeli jméno Neil deGrasse Tyson. Nebo ne? Pak vězte, že jde o amerického astrofyzika, který si kdysi dal za cíl zpopularizovat vědu mezi širokou veřejností. Koná tak pomocí vystupování v různých show, psaním spousty knih, pořádáním přednášek a dalších aktivit. Je s podivem, že se nikdy nevydal cestou počítačových her, které mají opravdu široké publikum k osvícení. Což tedy platilo do teď, protože jeho nový projekt se jmenuje Space Odyssey a jde o hru.

Space Odyssey je vesmírná explorativní simulace postavená čistě kolem skutečných vědeckých poznatků, které do vývoje vnáší sám Tyson s pomocí svého týmu vědátorů. Vědec se objeví i přímo ve hře jako hologram pomáhající vám s průzkumem vesmíru a neodpustí si něco vás přitom naučit.

Z herního hlediska by se Space Odyssey dala velmi zhruba přirovnat k loňské No Man’s Sky. Čeká vás tedy průzkum, v tomto případě planet naší sluneční soustavy, těžba zdrojů na jejich povrchu, poznávání jejich ekosystémů, obchodování se získanými surovinami… V tomto hry obě hry vychází z podobného základu, ale další podobnost je rozmazána právě vědeckým přístupem Tysona k Space Odyssey.

Space Odyssey zdroj: tisková zpráva

Ve hře se totiž musíte naučit naprosto vše – magnetismus, robotiku, biologii, chemii, geologii, nanotechnologii, singularitu, temnou hmotu, vodíkový pohon a spousty a spousty dalších odborných termínů. Proč? Protože až prozkoumáte naší sluneční soustavu, můžete se s nabytými zkušenostmi pustit do tvorby vlastních planet.

I to má být zcela vědecké (možná s nějakými futuristickými, ale pravděpodobnými postupy). Planetu začnete formovat od úplného začátku pomocí různých chemických reakcí, můžete vytvořit podmínky pro vznik života, ten následně zkoumat a dál formovat a v podstatě se tak ocitáte v roli boha, byť ne ze striktně religionistického hlediska.

Kromě toho všeho se dostane ke slovu i tvorba vaší lodě, se kterou budete brázdit galaxie, a dokonce i konstrukce skafandru. Tyto úpravy jsou však jen a pouze pro vaše potěšení, protože Space Odyssey je hra pro jednoho hráče. Svou galaxii s unikátními planetami sice můžete sdílet s ostatními hráči, ale k přímému kontaktu nedojde (tedy opět takový No Man’s Sky…). Hra bude navíc podporovat VR, jsou v plánu DLC a mikrotransakce urychlující postup hrou a po dokončení hry se zvažuje i port na tablety.

Space Odyssey toho slibuje opravdu hodně a uvěřitelnost celému projektu dodávají snad jen známá jména. Kromě Tysona je součástí týmu Len Wein (komiksy Wolverine od Marvelu), který se stará o příběh, zatímco grafickou stránku má pod palcem Cecil Kim (God of War 3, Final Fantasy IX). I tak se ale nemáme čeho chytit, protože kromě kreslených konceptů nemáme žádné záběry či obrázky ze hry, která běží na Unreal Engine 4.

Space Odyssey zdroj: tisková zpráva

Space Odyssey je téměř v polovině své kickstarterové kampaně a taktéž v polovině se nacházejí vybrané finance. Kampaň přitom neslouží k zafinancování projektu, který vznikne tak jako tak. Podpora na Kickstarteru vám totiž umožní podílet se svými názory na vývoji hry a účastnit se betatestů. Vydání hry je nastaveno na konec roku 2018 na PC a Mac, ale vzhledem k ambicióznosti a pravděpodobně ranému stádiu vývoje, bych to bral s velkou rezervou.

Nejnovější články