Steam chystá vylepšený chat, ale končí s podporou Win Vista a XP
zdroj: tisková zpráva

Steam chystá vylepšený chat, ale končí s podporou Win Vista a XP

14. 6. 2018 17:50 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Leckomu už musí neustálé novinky týkající se Steamu lézt krkem, ale co naplat – Valve vytvořili takovou stálici herního světa, že se jí prostě věnovat musíme. Tentokrát jsou na pořadu dne hned dvě samostatná oznámení. Jedno z nich se týká vylepšeného chatování, které už nějakou tu uživatelsky příjemnou úpravu dlouho potřebovalo. To druhé přináší smutnou zprávu, že Steam brzo přestane podporovat starší operační systémy.

Konkrétně se jedná o Windows XP a Windows Vista, protože už zkrátka nepodporují všechny funkce, které budou vyžadovat příští verze Steamu. Problémem je například propojení s Google Chrome nebo bezpečnostní záležitosti. Od 1. ledna příštího roku tak už fanoušci retro OS Steam nespustí. Mohli by ovšem na Silvestra vstoupit do offline módu a pak už nikdy nejít online.

Uživatelů XP a Visty se vůbec netýká druhé oznámení, tedy vylepšený chat. Ten byl od základu překopán, takže teď nejen líp vypadá, ale měli byste se v něm i snáz orientovat a využít nové funkce. Všechno je přehledně (a interaktivně!) shrnuté v tomhle přehledu, ale kdo je líný rozklikávat, nechť čte dál – jsem mu k službám.

Všichni, kdo se přihlásí do bety, si můžou už teď přidávat přátele do sekce Oblíbené jednoduše tak, že je přetáhnou nahoru do nového okénka. Zároveň se lépe zorientují v tom, kdo co hraje, protože přátelé jsou teď rozděleni podle aktivity. Rovnou tak uvidíte všechny kamarády, co zrovna paří Dotu, dokonce včetně toho, kteří jsou spolu v partě.

A špehování vašich známých zachází ještě dál. Nový Steam chat bude u některých her umět zobrazit překvapivě přesné podrobnosti. Doteď jste viděli, že Honza hraje Call of Duty. Od nynějška se dozvíte i to, na jaké je zrovna mapě a jaký mód hraje.

Je to užitečná informace? Asi jak pro koho, a pokud si vážíte svého soukromí, je to o důvod víc, proč využít nový prvek neviditelnosti. Vypadáte offline, ale pořád máte přístup ke všem online funkcionalitám – takže vidíte ostatní, ovšem oni nevidí vás. Sen každého špeha a voyeura.

Dále byste se měli dočkat vylepšených a přehlednějších skupinových chatů, stejně jako kvalitnějšího hlasového volání. To všechno bude chtít Valve v betě vyzkoušet a nasbírat co nejvíc uživatelských reakcí, takže je klidně možné, že některé prvky před vydáním přibydou nebo ubydou. K plnému spuštění by mělo dojít už brzy.

Nejnovější články