Steam představil nástroje eliminující review bombing
zdroj: tisková zpráva

Steam představil nástroje eliminující review bombing

18. 3. 2019 11:30 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

„Review bombing je internetový fenomén, kdy velká skupina lidí zanechává negativní uživatelské recenze u online produktů a děl s cílem uškodit prodejům a/nebo popularitě a poukázat touto cestou na problém spojený s produktem nebo jeho prodejcem.“ Tak definuje moderní nevybíravou praktiku Wikipedia a půjde-li vše, jak má, už ji v budoucnu na Steamu neuvidíte.

Review bombing není přítěží jen vydavatelům her, ale i jejich zákazníkům. Když dnes na Steamu rozkliknete například Metro 2033 Redux, jako první na vás svítí oranžové Mixed/Smíšené hodnocení. Hráči, kteří vyloženě nečtou uživatelské recenze, ale dají na jejich zprůměrované hodnocení, si tak řeknou, že jde o průměrnou hru. Nicméně negativní hodnocení z poslední doby se samotného hraní vůbec netýkají (pro připomenutí jde o reakci na PC exkluzivní vydání Metra Exodus na Epic Games Storu).

Valve se rozhodlo zakročit proti této praktice a plody jeho práce se zanedlouho ukáží... i když vlastně vůbec nic neukáží. Nový nástroj otestovaný na celé historii Steamu rozpozná review bombing na základě velkého přísunu negativních recenzí u jednoho titulu. Sám ale udělá pouze to, že o věci informuje lidské zaměstnance.

Ti situaci posoudí a následně mohou celý časový úsek označit za review bombing. Tím se negativní recenze nepromítnou do celkového skóre hry, ale zároveň nebudou smazané, takže si je kdokoliv může přečíst. Hodnocení hry už tedy nebude „uměle“ snižované.

Steam Review Bombing zdroj: tisková zpráva

Nicméně Valve nehodlá zákazníkům diktovat, jak mají přistupovat k review bombingu. Běžní uživatelé mohou novou cenzuru vypnout v nastavení Steamu a nadále tak vidět dopad nesouhlasu masy.

Problém nové praktiky je v tom, že pokud napíšete úplně normální recenzi v době, kdy dojde k review bombingu, bude i vaše recenze vyřazena z počítání celkového hodnocení. Steam toto přiznává ve svém blogovém příspěvku a dodává, že to jinak nejde. Nemá pracovní sílu, která by pročítala všechny recenze a mazala jen ty, které jsou vzhledem k produktu samotnému bezpředmětné. Blog ještě zmiňuje, že se nebudou zpětně řešit již proběhlé review bombingy.

Konečně řešení review bombingu tedy není úplně dokonalé. Snižování hodnocení bude stále k vidění, dokud si ho ve Valve díky novému nástroji nevšimnou a neeliminují jej. Čímž ale produkt připraví o několik normálních recenzí, které k review bombingu nepatří. Je samozřejmě otázka, zda to jde vyřešit lépe. Uvidíme, jak si s tím v budoucnu poradí Epic.

Nejnovější články