Steam smazal skoro tisícovku her od podvodných vydavatelů
zdroj: Valve

Steam smazal skoro tisícovku her od podvodných vydavatelů

26. 11. 2019 11:28 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Steam je přehlcený odpadními hrami, které naštěstí nevystrkují růžky tolik jako kvalitnější kousky. Přesto v obchodě tato žumpa existuje, ví se o ní a bylo už dávno načase ji trochu pročistit. Nicméně důvodem odstranění obrovského balíku her není úklid před Vánoci, ale zneužívání systémů Steamu ze strany vydavatelů.

Za tuto informaci vděčíme v prvé řadě webu steam.madjoki.com, který udržuje přehled o zabanovaných hrách na Steamu. První záznam je starý dva roky a od té doby došlo ke smazání 2 903 aplikací. Pozoruhodné je, že z noci na dnešek ze Steamu zmizelo na tisíc her během pouhých tří hodin, tedy třetina všech banů za poslední dva roky.

Asi nemusíte moc truchlit, o naprosté většině smazaných her jste pravděpodobně nikdy neslyšeli. Jde o malé hříčky za jednotky eur, mezi kterými se sice objevilo pár lepších kousků, ale žádná věhlasná jména. Ovšem taková masová čistka nemá obdoby a uživatelé se začali pídit po důvodech.

Alexandra Frock na Twitteru upozornila na fakt, že spousta smazaných her je napojená na jednoho ruského vydavatele, který vystupuje pod různými jmény jako například Dagestan Technology. Valve podle ní přiznalo, že je těžší ověřovat vydavatele ze států Polsko, Kazachstán, Gruzie, Ukrajina a Rusko.

Pokud je obojí pravda, snadno si domyslíte nečestné praktiky ruského vydavatele, na kterého si Steam nakonec došlápl. PC Gamer se v této věci obrátil na společnost Valve, která odpověděla následovně: „Nedávno jsme zjistili, že spousta našich partnerů zneužívala nástroje Steamworks. Dotyčné partnery jsme kontaktovali emailem.“

Nejnovější články