Strategie Realpolitiks simuluje rozpad EU, Islámský stát i kolonizaci vesmíru
zdroj: tisková zpráva

Strategie Realpolitiks simuluje rozpad EU, Islámský stát i kolonizaci vesmíru

7. 12. 2016 12:36 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Když přijde na téma velkolepé strategické simulace, vždycky je snazší vybrat si buď minulost, u níž přesně víte, co se ve skutečnosti stalo, nebo budoucnost, kde si všechny reálie můžete v duchu sci-fi bez problémů vymyslet. Zobrazit současnost se vší komplexností, soupeřícími pohledy na svět a nejistotou, co se vlastně stane zítra, nemluvě za deset let… Pokusit se o něco takového chce určitou porci kuráže, zvlášť v případě, když jste malé polské studio. Ale ve studiu Jujubee zjevně mají pro strach uděláno, jak dokazuje jejich chystaná strategie Realpolitiks.

Těžištěm hry je řízení libovolného státu jak v oblasti zahraniční politiky, tak vnitrostátních záležitostí. Nečekejte ale propracovaný simulátor vládnutí podobný Democracy 3. Realpolitiks na první pohled mnohem víc připomíná například Hearts of Iron IV, už jen proto, že válka (včetně její nukleární varianty) je naprosto legitimním řešením vašich problémů. Ovšem pokud radši chcete být hodní klaďasové a mírovými prostředky podporovat vliv OSN, kromě zástupů po zuby ozbrojených šikanujících diktátorů vám v tom nic nebrání.

zdroj: Archiv

Hra nabídne různé scénáře, z nichž některé vcelku věrně zobrazují současný stav světa a jiné se odehrávají třeba až za 300 let, kdy se lidstvo vzpamatovává z devastující nukleární apokalypsy. Chcete-li se pohybovat spíše v říši pozorovatelné reality, můžete se potýkat například s rozvojem Islámského státu nebo krizí Evropské unie. Ale až vás to přestane bavit, není problém zkusit kolonizovat sluneční soustavu.

Záběr hry je tak široký, až si říkám, že tím musí nutně utrpět její hloubka. Propracovaná simulace Evropské unie a zároveň věrné znázornění kolonizace vesmíru? Od malého týmu bez velkého rozpočtu? A to ještě můžete hrát za kterýkoli stát na světě! Zajímalo by mě, jestli se bude hraní za Honduras nějak výrazně lišit od kampaně za Angolu, nebo jestli budou podstatné rozdíly patrné aspoň u supervelmocí typu Ameriky a Číny. Jujubee si rozhodně ukousli pořádné sousto. Únor příštího roku celému světu prozradí, jestli to byl dobrý nápad.      

Nejnovější články