Streamovací služba Google Stadia spustí v listopadu s Founder's Edition za cca 3300 Kč, ale u nás zatím nebude
zdroj: tisková zpráva

Streamovací služba Google Stadia spustí v listopadu s Founder's Edition za cca 3300 Kč, ale u nás zatím nebude

6. 6. 2019 19:05 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Google představil blíže plány s Google Stadia, včetně ceny a zemí, kde platforma letos začne a nutno říct, že vyvolal zájem i takového skeptika, jako jsem já. Ovšem bohužel skeptika, který bude muset zůstat skeptikem o něco déle, protože letošní start je týká jen vybraných zemí, jichž je z Evropy spousta, ale Česká republika mezi ně nepatří.

Znamená to, že si Stadii nemůžete u nás koupit ani předplatit a musíme tedy vyhlížet rok 2020, kdy se podle oznámení přidají „další země“. Ke spuštění celé platformy, která zaručuje hraní současné generace konzolových a PC skrze streamování (takže žádné disky, stahování celých her apod) dojde v listopadu.

Co se týče nacenění, tady to začíná být složitější. Potřebujete prostředek streamování – Chrome prohlížeč na počítači, Chromecast Ultra TV pro televizi a nebo telefon Pixel 3 a pak ovladač. Google všude prezentuje svůj Stadia Controller, ale mělo by to jít i s Xbox One a DualShockem. Ovladač a jedna z těchto možností vám otevírají bránu ke Google Stadia platformě, která a to je třeba zdůraznit, není platforma, která vám rovnou dává přístup ke knihovně vlastněných her.

Stadia je primárně streamovací služba, skrz kterou si můžete koupit hry a pak je hrát přes servery Google. Jde tak o další portál na prodej digitálních her, ovšem zde i s unikátním způsobem distribuce a hraní.

Nicméně, předplatné tu je a letos představuje jediný způsob, jak Stadii zkusit - Basic verze bez předplatného bude k dispozici až příští rok. Jmenuje se Stadia Pro, stojí 10 eur měsíčně a v jeho rámci vám Google nabídne rozlišení „až 4K“ (bez předplatného je to jen Full HD), 5.1 zvuk (Basic verze je jen Stereo), slevy na některé hry a pak jednou měsíčně jednu hru zdarma, přičemž se začne s Destiny 2: Collection. Znamená to tedy, že Stadia Pro je něco jako Xbox Gold a nebo PS Plus. Platíte měsíčně za kvalitnější rozlišení a zvuk a jednu hru zdarma.

Aktuálně jde ve vybraných zemích koupit Fouder’s Edition, což je způsob, jak se do Google Stadia dostat při letošním launchi. Není jasné, zda půjde koupit jen předplatné Stadia Pro, pokud CHromecast nepotřebujete a gamepad máte, ale logicky by to mělo jít. Founder's Edition obsahuje ovladač, tříměsíční předplatné Stadia Pro a dongle Chromecast Ultra TV. Druhý ovladač aktuálně můžete dokoupit za 70 eur kdybyste chtěli hrát s kamarádem, partnerem apod.

Co se týče technických nároků, oficiální stránky tvrdí, že minimum pro provoz Stadie je download 10 Mbps a upload 1 Mbps, nicméně připravte se na 720p rozlišení. HDR a 1080p počítejte až od 20 Mbps a optimum pro rozlišení leží v 35 Mbps.

Nabídka her bude široká, přičemž zde nechybí tituly snad žádného žánru – Assassin's Creed: Odyssey,   Baldur's Gate 3, Borderlands 3, The Crew 2, Darksiders Genesis, Destiny 2, The Division 2, DOOM Eternal, Dragon Ball Xenoverse 2, The Elder Scrolls Online, Farming Simulator 19, Final Fantasy 15, Football Manager 2020, Get Packed, Ghost Recon Breakpoint, Grid, Gylt (exkluzivita Google Stadia),  Just Dance 2020, Metro Exodus, Mortal Kombat 11, NBA 2K, Power Rangers: Battle for the Grid, Rage 2, Samurai Showdown, Thumper, Tomb Raider Trilogy, Trials Rising, Wolfenstein: Youngblood.

To je zatím vše k tomuto velkému launchi. Pokud se má streamování her chytit, toto je asi nejlepší možný pokus a cesta. Nicméně, se soudy počkám až na to, jaká bude latence celé služby. Je hezké mít vysoké rozlišení a garantovaných 60 FPS, ale každé zaškobrtnutí při ovládání bude cítit.

Nejnovější články