Tvůrci RPG Dex spustili kickstarterovou kampaň na hororovou adventuru Ghost Theory
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci RPG Dex spustili kickstarterovou kampaň na hororovou adventuru Ghost Theory

21. 1. 2016 19:15 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Od tvůrců z Dreadlocks je hezké, že na naše vyhlášení kyberpunkového RPG Dex nejlepší českou a slovenskou hrou za rok 2015 zareagovali spuštěním kickstarterové kampaně svého dalšího projektu Ghost Theory. V listopadu představenou hru lze popsat jako hororovou adventuru z pohledu vlastních očí, která je koncipovaná pro virtuální realitu, ale v plné šíři půjde hrát i bez ní - pokud tvůrci vyberou na Kickstarteru požadovaných 100 tisíc liber...

Ghost Theory zpracovává po svém fenomén lovců duchů, který minimálně za Atlantickým oceánem dal vzniknout nejedné reality show a odvážným podnikatelským záměrům. V podání Dreadlocks ovšem nejde o žádné šarlatánství. Hlavní hrdinka Barbara, v jejíž kůži budete duchy sužované domy procházet, prožila v dětství trauma ze setkání s neposedným ektoplazmatickým pozůstatkem zesnulého. Neodnesla si z toho jen noční můry, ale také dar jasnozřivosti, který jí umožňuje vidět nadpřirozené věci – a tedy i vám.

V době, kdy se Ghost Theory odehrává, už vede Barbara vlastní vyšetřovací tým, který vznikl jako neoficiální univerzitní výzkumný projekt. Právě vyšetřování paranormálních úkazů v jednotlivých lokacích bude pilířem hratelnosti Ghost Theory. Nepočítejte s naháněním duchů pomocí brokovnice nebo Ježíšova útočného roucha. Tohle je v první řadě adventura, respektive adventurní detektivka, protože postupně odhalujete okolnosti jednotlivých „případů,“ které bude spojovat příběhová linie.

Kromě Barbařina daru budete mít k ruce UV lampu, kyvadélko pro detekci zakopaných objektů, svěcenou vodu pro očišťování posedlých předmětů, EVP rekordér, fotoaparát apod. Váš vyšetřovací arzenál se bude rozšiřovat, přičemž postupem času budete moci investovat do nového vybavení skrze další výzkum. Na každé vyšetřování si ale můžete vzít jen omezené množství výbavy. Každý dům a lokace bude malým sandboxovým hřištěm, po němž budete chodit a hledat stopy – nepočítejte s lineární cestou, sami si zvolíte, kudy půjdete, zda objevíte tajnou skrýš, extra stopu apod.

Samozřejmě je Ghost Theory v první řadě horor a počítejte s tím, že se budete bát. Ačkoliv nejde o akční hru, duchové se vás budou snažit odradit a čím blíže budete rozklíčování záhady, tím drsnější bude jejich zastrašování. Dokonce ve hře bude tlačítko, kterým Barbara zavře oči – to kdybyste už nemohli ten stres vydržet a počítám, že bude mít tato funkce i praktičtější využití (protože jinak můžete oči zavřít sami).

Zajímavě zní nápad nasnímat všechny duchy v podobě herců pomocí stereoskopické 3D kamery – duchové by tak měli působit realisticky, samozřejmě poté, co herci projdou paranormálním makeupem. Ostatně, navzdory tématu je realismus pro Ghost Theory důležitý. Dreadlocks objíždí skutečná místa, která se pyšní paranormální aktivitou, třeba 30 East Drive, Pontefract. Zajistili si svolení majitelů daných lokací k natáčení a tak by měla hra mít extra punc realismu pro ty, kteří se touto tématikou zabývají.

Ačkoliv se zdá být téma duchařského hororu ve hrách poměrně probrané, nový kousek ze stáje Dreadlocks přesto působí netradičně. Jak samotným zpracováním, kdy nesází na klišé o jedinci lapeném ve smrtelné pasti, tak i samotnou koncepcí levelů. Jistě, pořád tu bude strašení a lekaček spousta, ale myslím, že klíčovým prvkem hry bude právě nelineární hratelnost a celý proces vyšetřování, který prostě zní zajímavě.

Hra je momentálně určená pro Windows a Mac OS a počítá s podporou Oculus Rift, s jehož devkity tvůrci experimentují už dva roky, takže to pro ně není pole neorané. Nicméně, jak zdůrazňují, hru si užijete i bez virtuální reality.

Tvůrci na vývoj Ghost Theory žádají na Kickstarteru 100 tisíc liber a zrovna tuhle platformu zvolili z jednoduchého důvodu - v případě kyberpunkového RPG Dex se jim skvěle osvědčila zpětná vazba od komunity. Pokud vše půjde jak má, hra vyjde na podzim příštího roku. Podívat se můžete i na české oficiální stránky, popřípadě si přečíst další detaily o hře v listopadovém článku.

Nejnovější články