Tvůrci skvělé plošinovky SteamWorld Dig 2 odhalili karetní RPG SteamWorld Quest
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci skvělé plošinovky SteamWorld Dig 2 odhalili karetní RPG SteamWorld Quest

24. 1. 2019 11:45 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Studio Image & Form se již počtvrté vrací do svého univerza SteamWorld, a to třetím zcela odlišným žánrem. Poprvé jste se s jejich prací mohli setkat v „hornické“ plošinovce SteamWorld Dig v roce 2013, dva roky nato se vytasili s výbornou 2D tahovkou SteamWorld Heist, aby se opět po dvou letech vrátili s pokračováním první jmenované. Od toho letos zase uběhnou dva roky a Image & Form si přichystalo další novinku – karetní RPG SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech.

Já vím, další karetní hra, ale v tomhle případě bych se tolik nebál. Včerejší novinka Slay the Spire dokazuje, že karetní hry pro jednoho mohou být až překvapivě zábavné. A po zkušenostech s předchozími hrami studia Image & Form se na jejich další kousek nemohu netěšit. Už jen kvůli steampunkem říznutému fantasy světu, po kterém se prohánějí roboti v krásné grafice.

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech je odpovědí studia na četná volání fanoušků po RPG. Málokdo si ale asi přál karetní hru, tak nezbývá než doufat, že RPG prvky nebudou moc upozaděné. První video ze hry se nicméně soustředí pouze na kartičky a jimi řízené souboje, takže o příběhu a jiných systémech se toho teď moc nedozvíte. Byť by do toho mohl nějak být zapletený plechový Gilgameš…

zdroj: Archiv

Souboje na mě nepůsobí nijak zvlášť originálním dojmem. Vaše parta robotů stojí na levé straně, nepřátelé na pravé a pomocí hraní karet z ruky s nimi v rámci tahů bojujete. Zjevně na své cestě naleznete nové karty, z nichž si postavíte osmikaretní balíček (viz galerii níže).

Je otázka, zda tečky a čísla v dolní části karet mají nějaký herní účel. Tvůrci totiž kartám říkají „punch cards“, neboli v podstatě děrné štítky. Mohlo by teoreticky jít o nějaký systém vylepšování, kdy by vám odpovědná osoba udělala děrovačkou nové díry a zpřístupnila tak nové možnosti karty. Ale to jsem teď vytáhl z paty při uvažování nad tím, zda jde jen o grafický prvek a proč je vzor na všech kartách totožný.

Nevypadá to špatně, i když obyčejné souboje s kartami a lehkým deckbuildingem už mě – zapáleného deskovkáře – vážně nezvednou ze židle. Ale počkejme si na hlubší představení hry. Tvůrci se samozřejmě dříve či později pochlubí příběhovou zápletkou i dalšími herními mechanismy. SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech vyjde letos nejprve na Switchi, později i na dalších platformách.

Nejnovější články