Tvůrci Tropica představili budovatelskou strategii Surviving Mars
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci Tropica představili budovatelskou strategii Surviving Mars

12. 5. 2017 12:31 | Novinky | autor: Adam Homola |

Oznámení budovatelské strategie od Paradoxu není ani trochu překvapující. S jídlem roste chuť a veleúspěšná Cities: Skylines švédského vydavatele jen namlsala na další látání díry na trhu. Tvůrci ze studia Colossal Order mají ale pořád plné ruce práce, a tak si tentokrát rukávy vyhrnuli vývojáři z Haemimont Games. Právě oni pošlou příští rok na trh sci-fi budovatelskou strategii Surviving Mars.

Haemimont Games mají na kontě Victora Vrana nebo Omertu, ale jméno si udělali posledními třemi díly Tropica. Strategie umí a Surviving Mars vypadá dostatečně lákavě na to, aby mohla Paradoxu vyplnit volný prostor před dalším, zatím ovšem neoznámeným dílem Cities: Skylines.

Vydavatel se ostatně nijak netají tím, že jej k rozšiřování strategického portfolia přivedl právě úspěch posledního dílu Cities a Haemimont Games byli zrovna k dispozici. Surviving Mars přesto nezní jako Cities: Skylines v jiných kulisách. Ano, budete zde plánovat, stavět, budovat a spravovat město i jeho různé čtvrti, ale podstatně jinak.

Svým způsobem je Surviving Mars survival strategií, kdy nejde jen o budování kolonie na Marsu, ale také o přežívání. Na Marsu to zrovna nevypadá jako tady za humny, a tak zatímco v běžné budovatelské strategii řešíte „jen“ všechno kolem stavění, tady vám k tomu přibude ještě snaha o přežití. Pokud vám totiž v běžném městě na Zemi vypadne na chvíli proud, zase tolik se toho neděje. Prostě přistavíte další elektrárny a prověříte co způsobilo výpadek. Přeci nejde o život.

zdroj: tisková zpráva

Surviving Mars je ale výpadek proudu fatální, protože se nacházíte na planetě bez kyslíku. Sebemenší problém se může na nehostinném Marsu zvrtnout v mnohem větší průšvih, na jehož konci mohou být ohroženy životy kolonistů. Což je pro vás nežádoucí, protože kolonistů nemáte neomezený počet, každý z nich je unikátní a každý má nějakou roli.

Kolonisté tak ve hře nepracují jen pro vizi lepší budoucnosti, ale snaží se také přežít. Potenciální potyčky tak nesmíte nechat eskalovat do bodu, ze kterého už není cesty zpět. Konflikty zde mohou nastat i na osobní úrovni a jejich intenzita odpovídá různým faktorům. Každý kolonista má totiž své problémy i silné stránky, což ovlivňuje všechny ostatní. Ve hře nepůjde navíc jen o obyčejné lidské hádky, ale klidně se může stát, že vám začne klíčový personál chlastat. Alkoholismus mezi svými top vědci je něco extrémně nežádoucího a bude na vás, jak se s takovým problémem vypořádáte.

Vaší prioritou je udržovat kolonisty naživu za každou cenu, což nemusí být v nehostinných podmínkách Marsu zrovna jednoduché. Na klidu vám nepřidá ani správa surovin, kterých na planetě není zrovna přehršel, ale zase si může být jisti, že s každým úspěchem vám bude kolonie růst, prosperovat a pomalu se rozšiřovat dál.

Surviving Mars pochopitelně nabídne i výzkum a vývoj, s ním spojené různé možnosti vylepšování a podobné, v budovatelských strategiích nezbytné, propriety. Stejně tak tu najdete i několik typů budov, od průmyslových, přes komerční, až po obyvatelné. Budovy samozřejmě nestavíte jen tak na povrchu planety, ale uvnitř speciálních kupolí. Ty můžete navíc tematicky ladit do různých „sousedství“.

Během postupného kolonizování a prozkoumávání planety narazíte i na leckterá její tajemství, která zatím nejsou sice nijak blíže specifikovaná, ale mohou vás buď zničit, nebo naopak posunout kupředu. Surviving Mars si zahrajeme někdy v průběhu příštího roku, kdy hra vyjde na Windows, Mac, Linux, PlayStation 4 a Xbox One a tvůrci počítají také s rozšířenou podporou modifikací.

Nejnovější články