Ukrást zlato, nebo jídlo? Vikinská strategie Iron Tides je plná rozhodnutí
zdroj: tisková zpráva

Ukrást zlato, nebo jídlo? Vikinská strategie Iron Tides je plná rozhodnutí

25. 7. 2017 19:26 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Herní průmysl je přímo posedlý lootem, a z dobrého důvodu. Když vám po třech hodinách sekání zombíků mezi všemi ubohými polorozbitými palicemi vypadne legendární meč s fialovým názvem, zacloumá s vámi nekontrolovatelné nadšení. Takhle nějak se museli cítit Vikingové, když olupovali vesničky a pobřežní chajdy, a pak narazili na nechráněné, zlatem naplněné opatství. Pro hru o získávání kořisti je zkrátka vikinská tematika ideální volbou, a možná i proto byste si na Steamu měli zahrát Iron Tides.

V téhle hře se ujmete role severského kapitána, který na své lodi vyplouvá plundrovat okolní ostrůvky. Po cestě narazíte na spoustu protivníků, z nichž někteří jsou k mé drobné nelibosti anachronisticky ozbrojení bambitkami. Vy ovšem máte k dispozici posádku ostřílených bojovníků, jejichž mocné paže se vám budou hodit při tahových taktických soubojích. Ale pozor – pokud některý z nich v konfliktu s nepřítelem zahyne, je to jeho definitivní konec. Žádné oživování se tady nekoná.

Hra tím zapadá někam na půl cesty do žánru roguelike, protože tu je permanentní smrt a možnost selhání, ale mapa není procedurálně generovaná. To ovšem neplatí o schopnostech vašich Vikingů. Když se po úspěšném či neúspěšném nájezdu vrátíte zpátky na domovský ostrov, můžete svou partu doplnit o nové válečníky a jejich vlastnosti a dovednosti budou určeny náhodně.

zdroj: Archiv

Kromě samotného bojování vás čeká strategická mapa, na níž posouváte svou lodičku a vyhodnocujete možná rizika. Chcete zaútočit za žoldnéřskou loď, blokující nejkratší možnou cestu, nebo se smíříte s oklikou, a po cestě vypleníte pár sídlišť? A co když zaútočíte na kořistí obsypané městečko, kde byste si mohli nahrabat mnoho zlatých sošek a idolů, ale vaši hladoví muži požadují, ať si radši odvezete obsah spižíren? Složitá volba pro každého lídra.

Iron Tides se právě nachází v předběžném přístupu, kde by měla setrvat minimálně do zimy. Pokud však komunita přijde s dostatkem zajímavých nových nápadů, vývoj by se klidně mohl protáhnout až do příštího roku. Momentálně je k dispozici asi 10 hodin otestované zábavy, takže pokud vám není líto 15 (s momentální slevou 12) euro, můžete se skrze Steam vypravit na rozbouřené moře. Finální verze hry bude pochopitelně znatelně dražší.

Nejnovější články