Úspěch pro tuzemské vývojáře: na IGF Awards byly nominovány dvě české hry
zdroj: tisková zpráva

Úspěch pro tuzemské vývojáře: na IGF Awards byly nominovány dvě české hry

8. 1. 2018 16:35 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Český herní průmysl už napjatě vyhlíží únorové vydání Kingdom Come: Deliverance, ale ještě předtím do našich končin dorazila jiná pozitivní zpráva, tentokrát až ze San Francisca. Independent Games Festival totiž vybral finalisty pro své IGF Awards, někdy označované jako „Oscaři herního průmyslu“, a mezi 35 různými hrami se objevili i dva čeští zástupci.

Prvním z nich je adventura Chuchel od zkušených harcovníků z Amanita Design, kteří si již v minulosti ocenění odnesli za Samorost 2, Machinarium i Botaniculu. Chuchel byl nepříliš překvapivě nominován v kategorii vizuálního a uměleckého přínosu, a kdo viděl přednášku Jaromíra Plachého z GDS 2016, ten by se stejně jako já jistě přimluvil i za nominaci v kategorii Nejlepší komediální fotomontáž.

U Chuchlu si zablbnete a protáhnete bránici snad už brzy, protože hra by měla vyjít v prvních měsících letošního roku. Druhého českého kandidáta si ovšem můžete zahrát už teď. Je jím tentokrát historický a absolutně nekomediální Attentat 1942.

Příběh atentátu na Heydricha a jeho dopadů na obyčejné lidi, který navíc dokumentárně odhalujete optikou současnosti, mají na triku autoři z Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR, a z téhle spolupráce se vyloupl opravdu podnětný výlet do dob nacistické okupace, jak dokazuje nominace v kategorii nejlepšího podání příběhu.

zdroj: Archiv

V naší recenzi si Attentat 1942 odnesl slušnou sedmičku za „povedenou atmosféru a sympatické zpracování“, ale Honzu Slavíka mrzela nedotažená hratelnost. Tu byste na rozdíl od promakaného příběhu našli například ve Factoriu, které se sice letos neprotlačilo mezi finalisty, ale odnáší si aspoň čestné uznání v kategorii za design.

Zda Chuchel nebo Attentat 1942 dosáhnou ve svých kategoriích na nejvyšší mety, to nám prozradí letošní GDC 2018, kde 21. března proběhne ceremoniál vyhlášení vítězů. I kdyby z toho ale nakonec zlato nebylo, i tak jsou dva finalisté mezi pouhými 35 vyvolenými velkým úspěchem, takže nezbývá než tvůrcům oběma titulů srdečně pogratulovat.

Nejnovější články