V kooperativní plošinovce DYO lezete spoluhráči do jeho části rozdělené obrazovky
zdroj: tisková zpráva

V kooperativní plošinovce DYO lezete spoluhráči do jeho části rozdělené obrazovky

29. 1. 2018 12:23 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Díky olympským bohům za nezávislou scénu. To převážně ta se dnes vrací k prvku, který byl dříve samozřejmostí a dnes je spíš výjimkou. Řeč je samozřejmě o gaučovém hraní a s ním související rozdělené obrazovce pro více hráčů. Tu nabízí i logická plošinovka DYO, ale prostřední předěl hráče nemusí nutně rozdělovat. On je umí i spojit.

Zpočátku se DYO jeví jako naprosto nevinná logická plošinovka pro dva. Každý hráč se v roli namakaného nebo atletického minotaura snaží doskákat do průchodu vedoucího pryč z labyrintu chodeb. Ven se musí dostat oba, takže si sem tam pomáhají – například nastavením hlavy druhému při snaze dosáhnout na vyvýšená místa.

Poměrně záhy se ale dostanete do bodu, kdy vám v cestě stojí sloup a cesta ven se tak zdá být nemožná. V tu chvíli se přihlásí o slovo hlavní mechanismus hry – možnost zmrazit vlastní polovinu obrazovky a využít spoluhráčovu stranu k překonání překážky. Video níže vydá za tisíc slov.

zdroj: Archiv

Vtip je v nastavení obou obrazovek tak, aby se po jejich zmrazení dalo pokročit dál úrovní. Obě obrazovky musí být zmrazené, aby se dalo přecházet mezi „realitami“ a odmrazit jdou pouze v případě, že je každý z minotaurů v jiné polovině (ne nutně ve své počáteční). K tomu si přidejte možnost různých velikostí minotaurů a schopnost vracet čas a máte postaráno o bolehlav.

DYO si vyzkoušejte v demoverzi na Itch.io. Ta vás provede osmi poměrně snadnými úrovněmi, kde si osaháte základní mechanismy včetně vracení času (malý a velký minotaur z traileru tu není). Jde sice primárně o kooperaci pro dva hráče, ale i v jednom funguje dobře. Hra podporuje jak klávesnici, tak gamepad a jejich kombinace. DYO je rychlá, chytrá a chytlavá. Snad plné verzi, která vychází 14. února, nedojde dech.

DYO zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články