V Observation se stanete umělou inteligencí vesmírné stanice
zdroj: tisková zpráva

V Observation se stanete umělou inteligencí vesmírné stanice

9. 10. 2018 15:51 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Kdo v dětství nechtěl být popelářem, chtěl být alespoň kosmonautem. Zatímco toho prvního snu se většina lidí před dospělostí vzdá, výlety do vesmíru nás na rozdíl od odpadků lákají stále. Na jeden takový vás vezme i sci-fi thriller Observation, ovšem spíše než ze skafandru budete šrumec vesmírné stanice pozorovat očima palubní umělé inteligence.

Vývojáři No Code, tvůrci hororové adventury Stories Untold, zůstávají věrní svému atmosférickému žánru. Tentokrát spojili síly s vydavatelem Devolver Digital, který pod svá křídla často bere originální, leckdy kontroverzní projekty se zajímavým potenciálem. A ten sci-fi thriller Observation určitě má.

Vezme vás na vesmírnou stanici, která obíhá kolem Země. Vesmír kolem sebe i interiér budete sledovat čočkou palubní AI. Stejně jako všechny superpočítače, které nabyly vlastního vědomí, má i tenhle jméno – SAM asistuje doktorce Emmě Fisher poté, co záhadná anomálie stanici poškodí a zbytek posádky ještě záhadněji zmizí.

zdroj: Archiv

SAM sice sdílí jméno s umělou inteligencí z Mass Effect: Andromeda, ale na rozdíl od takové EDI z Mass Effectu 3 nemá vlastní humanoidní tělo. Připomíná spíš nechvalně proslulého Wheatleyho z druhého Portalu. Kulovitý robůtek musí tedy využívat jiných způsobů, jak se pohybovat a komunikovat.

Naštěstí pro něj se příběh odehrává v budoucnosti a dostanete přístup ke všem vychytávkám, které by vám NASA mohla závidět, takže kromě kamer můžete zevnitř ovládat všechny možné systémy a přístroje. Tímto způsobem pomůžete doktorce Fisherové řešit problémy, hádanky a vlastně celou záhadu toho, kam zmizeli její kolegové.

I z přiloženého traileru vypadá Observation poměrně zajímavě, ale možná by se to celé dalo svést na mou slabost pro obří vesmírné stanice – loňská Prey ji zvládla uspokojit tak akorát, ale kvalitních sci-fi her není nikdy dost. Tahle by navíc mohla vyjít už na začátku příštího roku, a to pro PC a PlayStation 4.

Nejnovější články