V pirátském multiplayerovce Skull and Bones soupeříte o kořist s ostatními kapitány
zdroj: tisková zpráva

V pirátském multiplayerovce Skull and Bones soupeříte o kořist s ostatními kapitány

13. 6. 2017 0:50 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Jaké příběhy by asi vyprávěly nespočetné vraky pyšných fregat a galeon, kdybyste je vyzdvihli z tři sta let dlouhého prohnilého zapomnění mořského dna? Nejspíš by šlo o zkazky plné krve, truhlic prokletého zlata, bezmezné hamižnosti a krupobití dělových koulí. Zlatý věk pirátství nebyl nic pro slabé povahy. Pár lidem přinesl bohatství, zbytku vodní hrob. A právě s tímhle tónem, s touhle legendou pracuje nově oznámená hra Skull and Bones od Ubisoftu. Jste pirátem, máte loď a posádku, chcete zlato. Kdo vám bude stát v cestě, skončí v hlubinách.

Ubisoft Singapore se naštěstí rozhodl vzepřít se tradici a namísto ohraného Karibiku vám naservíruje neprobádané šířiny Indického oceánu. Vaše plachetnice bude při své cestě za kořistí brázdit vlny od Singapuru až po Madagaskar. A vy nejste jen tak obyčejným pirátem jako například v Sea of Thieves. Ne, vy jste kapitánem. Všechno od kormidlování přes střelbu z mnoha kanónů až po taranování či obsazování nepřátelských lodí spadá na vaše bedra.

Zvolte si atributy svého hrdiny či hrdinky. Naverbujte posádku nemytých mořských vlků, co vám na cestu zazpívají námořnické písničky. Postavte si svou vlastní loď, nebo rovnou celou flotilu – na výběr máte z několika zcela odlišných tříd od těžce obrněných tanků až po lehké, ale vražedné zabijáky schopné svým taranem zlikvidovat mnohem větší plavidla. A nikdy nepřestávejte sledovat obzor. Ve Skull and Bones totiž nejste sami.

Čeká vás sdílený oceán, v němž se proháníte nejen vy a vaše potenciální kořist – obchodní lodě vlastněné některou z evropských říší či mocných imperialistických společností – ale také ostatní hráči. Můžete se s nimi spojit a společně zdolávat obtížné výzvy. Pokud však budete pravidelně plenit konkrétní obchodní cestu, dotkne se to i dalších pirátských kapitánů, kteří náhle nebudou mít co loupit. A tak jim možná nezbude nic jiného než si ztrátu vynahradit cennostmi z vašeho vlastního nákladu.

Korunou celého kompetitivně multiplayerového aspektu je mód 5v5, v němž se dva týmy pirátů střetnou v boji o kořist a přežití. Nemusí nutně dojít ke zničení všech lodí na některé straně – cílem je uloupit dostatečné množství zlata z blízkých civilních lodí a pak bleskurychle opustit scénu, než se objeví smrtící lovci pirátů. Pětiminutová ukázka z jednoho multiplayerového zápasu srozumitelně ukazuje, jak tenhle brutální mód funguje.

Skull and Bones se rozhodně nedá upřít úchvatná prezentace, která si leccos půjčuje od jednoho ze svých starších stájových kolegů Assassin’s Creed IV: Black Flag. Tvůrci tuhle inspiraci sami přiznávají, a při pohledu na kapitána za kormidlem si nelze nevzpomenout na veselá dobrodružství Edwarda Kenwaye. Lebka a kosti toho ale z hlediska námořního boje nabízí mnohem víc než sympatický blonďatý asasín.

Mezi zásadní prvky, na něž si musíte dávat pozor, patří vítr, vlnobití, pozice vašeho korábu i cizích lodí, a také jejich typ. Žádné dvě kocábky totiž nebudou stejné. Vezměte si třeba takzvaný sloop-o‘-war, v porovnání s ostatními plujícími behemoty hotového trpaslíka, který ale dovede napáchat nezměrné škody svými dalekonosnými mortary a devítkou přesných kanónů. Pakliže takhle specializovanou loď použijete správně, může s podporou schopných spoluhráčů udolat i tu nejmocnější galeonu.

Adam během živého streamu prohlásil, že Skull and Bones mu připomíná World of Warships, a tohle srovnání je podle mě naprosto na místě. Jen si k tomu musíte připočíst romantiku pirátské éry, svobodu otevřeného moře a otázku: „What will we do with a drunken sailor?“

Hra vyjde na podzim příštího roku na PC, Xbox One a PlayStation 4, ale už teď se můžete zapsat do chystaného betatestu.

Nejnovější články