V Uzbekistánu zakázali přes 30 her, mezi nimi i Sims nebo Mafii
zdroj: tisková zpráva

V Uzbekistánu zakázali přes 30 her, mezi nimi i Sims nebo Mafii

31. 5. 2017 17:45 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Cenzurování nebo dokonce kompletní zákazy některých počítačových her nejsou ve světě žádnou raritou – jen se zeptejte třeba Němců nebo Australanů. Ovšem to, s čím včera přišla vláda Uzbekistánu, patří do úplně jiné kategorie. Vydala seznam 34 her, které budou od nynějška zakázané, a konkrétní objekty úřednické nelibosti vás možná docela překvapí. Jsou totiž… inu, absolutně namátkové.

Uzbecká vláda se bojí, že některé počítačové hry by mohly „deformovat hodnoty“ a „ohrozit stabilitu“ země, zvlášť ty, které „propagují násilí a pornografii“. Lze pochopit, proč pod tuhle charakteristiku spadá například brutální Postal 2 či série Manhunt nebo extrémně provokativní Hatred, a nikdo se asi nebude hádat s 3D Sex Villa 2, slavným to klenotem z roku 2007. Ale koho proboha napadlo zakázat třetí a čtvrtý díl Sims?

Sims?! Vážně? Ta nevinná hra pro děti, kde je milostný akt nahrazen absolutně nesugestivním vlněním peřin? Orgasmus ohňostrojem? Nebo že by se snad úřady bály, že děti začnou svým rodičům odstraňovat schůdky z bazénu a psychopaticky na ně zírat, dokud se neutopí, jen aby se mohly potkat se smrtkou? A co na tomhle seznamu dělá Mass Effect? Že by se ve střední Asii rozmohl nechráněný sex s modrými mimozemšťankami?

Jde mi z toho hlava kolem. Vezměte si další podivné položky, například Mafii II. Jednička je v pohodě, i trojka, kde nepřátelům brutálně podřezáváte krky jak na běžícím pásu, ale dvojka? Nemorální čertovina. To samé se dá říct o Call of Duty: Black Ops, což je podle uzbeckých úřadů jednoznačně nejkontroverznější díl celé série, protože žádný jiný nezakázali. A vůbec před nimi radši nezmiňujte Assassin’s Creed: Brotherhood. Ostatní Eziova dobrodružství mají ministři moc rádi, ale Řím je žumpa.

První díl Dead Space. GTA: San Andreas. Fallout: New Vegas. Všechno jsou to jednotlivé tituly na první pohled ničím nevyčnívající ze svých sérií – možná tak svou popularitou v Uzbekistánu, kde frčí především pirátské kopie ruských verzí. Ale například Hitman je zakázán plošně, alespoň tak usuzuji podle data vydání 2000 až 2016. A pak je zde ještě vynikající hororová adventura jménem „Until down“ (sic!).

Reakce na sociálních médiích se různí. Někteří lidé si z oznámení po právu dělají legraci, jiní jsou naštvaní, a pochopitelně existuje i skupina, která se zákazem souhlasí. Uvidíme, jestli se Uzbekistán v dohledné době dočká znatelného zlepšení veřejné morálky. Celý seznam si můžete prohlédnout tady.

Nejnovější články