Valve od příštího týdne začne moderovat diskuze na Steamu
zdroj: Valve

Valve od příštího týdne začne moderovat diskuze na Steamu

21. 9. 2018 9:48 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Nemožné se stalo skutečností. Valve k mnoha aktuálním změnám (například povolení erotických her na Steamu) přidává další velmi zásadní novinku. Počínaje příštím úterkem se na plné obrátky rozjede dedikovaný tým, jehož cílem bude moderace diskuzních fór na Steamu.

Nový tým moderátorů se nebude sám aktivně pídit po příspěvcích porušujících obecná pravidla, ale bude „pouze“ vyhodnocovat nahlášené stížnosti. S těmi může přijít kdokoliv, z čehož mi vyplývá, že se valvští moderátoři pěkně zapotí, pokud jich tedy nejsou stovky, nebo ještě líp tisíce. Vyhodnocení kupící se řady nahlášených příspěvků určitě nebude otázkou chvilky.

A co všechno se může octnout před odbornou komisí a zajistit neposlušným ban? Urážky, odkazy na podvodné stránky, spamování, opakované postování do nesouvisejících fór, otevřené hádky s moderátorem, sdílení porna, výhrůžky násilím, rasismus… Je toho ještě víc, viz kompletní pravidla používání diskuzí na Steamu.

Možná vás zajímá, proč s tímto servisem nepřišlo Valve mnohem, ale mnohem dřív. Této otázky jsou si zaměstnanci dobře vědomi a rovnou na ni ve svém oznámení odpovídají. Jednoduše řečeno, moderace ze strany Valve nebyla a bude kvůli vývojářům.

Dříve se Valve nemíchalo do diskuzí u jednotlivých her, protože nechtělo vstupovat mezi vývojáře a jejich hráče. Každé studio si zkrátka mohlo samo diktovat, co si jejich komunita může dovolit. Mnoho studií to řešilo vlastními moderátory, kteří fungují dodnes.

Jenže Valve se čím dál tím častěji setkávalo s žádostmi od vývojářů o moderaci jejich fór. A teď všem takovým odpoví již 25. září, kdy se novinka dá do pohybu. Vývojáři s vlastními moderátory se musí manuálně vyvázat z této služby, jinak se automaticky počítá s tím, že ji chtějí využívat.

Je to jedna z těch vítaných funkcí, po kterých mnozí volají už od začátku. Uvidíme, jaká bude praxe. Hlavně by mě zajímala pohotovost moderátorského týmu. Zmizí mnou nahlášený příspěvek do minuty, hodiny, dne, nebo snad týdne? V každém případě se dá očekávat trošku lepší vzduch v diskuzích. A moderátorům přeji, aby je trollovalo co nejméně lidí.

Nejnovější články