Ve Steam Labs ochutnáte nové prvky redesignovaného Steamu
zdroj: tisková zpráva

Ve Steam Labs ochutnáte nové prvky redesignovaného Steamu

12. 7. 2019 11:38 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Na nový, moderní design Steamu se čeká už řadu let a až letos v březnu jsme od Valve dostali potvrzení, že se skutečně dělá na nějaké revitalizaci. Do finální verze je ale daleko, té nyní předchází jistý druh betatestování. Valve spustilo experimentální stránku Steam Labs, na které si kdokoliv může vyzkoušet plánované funkce a vyjádřit svůj názor na ně.

Aktuálně v „laboratořích Steamu“ najdete tři experimenty: mikro trailery, interaktivní doporučovač (recommender) a automatickou show. Všechny tři si můžete vyzkoušet na jejich vlastních stránkách a zakusit tak budoucnost Steamu. Pokud tedy nebudou ohlasy moc záporné a Valve novinky nezařízne.

S mikro trailery se už dávno setkáváte třeba na YouTube. Jde o šestivteřinové video automaticky vytípané z traileru hry, které se samo spustí po najetí myši na jeho obrázek. Za mě osobně vítaná funkce. Co už mi tak užitečně nepřijde, je možnost automatického přehrání všech mikro trailerů v jedné řadě, případně jejich automatické přehrávání při scrollování seznamem. Je to zkrátka až moc velký guláš.

Poslední testovanou verzí mikro trailerů jsou velké čtverce o čtyřech oknech. Každé z oken přehrává jinou část z traileru hry, takže dostanete docela dobrý obrázek o hře ne během několika minut plnohodnotného traileru, ale pouhých vteřin.

Steam Labs zdroj: tisková zpráva

Druhým testovaným prvkem je interaktivní „doporučovač“. Na něm si ve Valve dali poměrně záležet. Já zde nebudu zacházet do podrobností jeho machine learningu a neuronové sítě. Pokud vás zajímají tyto technické detaily, začtěte se do oficiálního představení nového nástroje.

Pro běžného hráče je důležité vědět, že doporučovač vychází z padesátky vašich nejhranějších her a pomocí různých algoritmů vám vyhází doporučení. Nicméně máte k dispozici několik nastavení, kterými ovlivníte výběr.

Můžete si nastavit míru popularity na úkor míry niche (hry pro velmi úzkou skupinu hráčů). Mně se například při volbě největší popularity zobrazují postupně Counter-Strike: GO, GTA V, DotA 2, Stardew Valley a Zaklínač 3.

Steam Labs zdroj: tisková zpráva

Musím říct, že v tomto případě doporučovač prakticky nefunguje. Z první desítky bych si zahrál jen tři ze zmíněných her (kdybych je už nevlastnil jinde). Counter-Strike, DotA 2, Clicker Heroes, PUBGPaladins a jim podobné vážně nejsou můj styl…

Přijde mi, že příklon k popularitě začne ignorovat mnou oblíbené hry (vesměs singleplayerová RPG a divné simulátory). Když ale přesunu ukazatel směrem k niche, najednou se začnou objevovat mně neznámé tituly v mnou oblíbených žánrech. Výběr ještě dále ovlivníte nastavením stáří doporučovaných her, zahrnutím jednoho konkrétního tagu a vyloučením jiného.

Systém doporučení tedy má a možná vždy bude mít své mouchy. Přeci jen v top 50 nejhranějších hrách můžete mít hodně divnou směsici a časy dávno minulé, které už pro vás nejsou relevantní. Já například utopil stovky hodin ve World of Tanks, ale dnes hledám výhradně singleplayerové hry a gaučové koopy. Tančíky mají naštěstí vlastního klienta a v mnou nejhranějších hrách na Steamu proto nefigurují.

Steam Labs zdroj: tisková zpráva

Poslední testovanou funkcí je automatická show. Generátor sám vytvoří půlhodinové video sestříhané z mikro trailerů a na jednom místě například zjistíte, jaké z novinek jsou nejpopulárnější.

Osobně oceňuji nový přístup Steamu sdílet chystané prvky se svými uživateli a sbírat od nich zpětnou vazbu. Teď se jen nabízí otázka, jak dlouho ještě budeme čekat na skutečnou implementaci těchto prvků do samotného klienta.

Nejnovější články