Vesmírná hardcore simulace Stationeer spustí early access v září
zdroj: tisková zpráva

Vesmírná hardcore simulace Stationeer spustí early access v září

2. 8. 2017 11:39 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Nemálo hráčů netrpělivě vyhlíží nový počin Deana Halla, vojáka a vývojáře, který se postaral o mánii survival her díky zombie módu DayZ do české válečné simulace ArmA 2. Po odchodu z Bohemia Interactive a založení vlastního studia RocketWerkz oznámil práce na vesmírné explorativní hře Ion, která je ale aktuálně u ledu. Síly studia se aktuálně soustředí na vesmírný hardcore simulátor Stationeers, který si v rané fázi můžete vyzkoušet již v září.

Stationeers vás pravděpodobně nezaujmou jednoduchou grafikou s karikovanými kosmonauty a nějaký složitý příběh byste zde hledali marně. Stationeers sází na komplexní management systémů vesmírné stanice, který nemá daleko k vědeckým faktům.

Ať už se v tichém vesmíru ocitnete sami nebo s přáteli po síti, čeká vás nekonečné řešení lehčích i těžších logických problémů. Musíte pěstovat plodiny a chovat zvířata pro vlastní obživu, stavět různé produkční stroje pro výrobu potřebných materiálů, operovat raněné, léčit nemocné, naučit se pracovat s teplotou, tlakem a spalováním ve vesmíru, dát si pozor na míchání různých plynů, vodu ve stavu bez tíže a oheň uvnitř komplexu.

zdroj: Vlastní

Je toho opravdu hodně a kdo ví, systém kabelů z jádra napájející jednotlivé segmenty stanice bude možná ten nejmenší problém. Ne vždy totiž budete trávit čas na stanici. Občas musíte jít ven natěžit z asteroidů suroviny (hra obsahuje voxelovou deformaci) nebo se vydáte na průzkum exotických planet.

Stationeers opravdu nebude nic pro sváteční hráče. A vědí to i tvůrci, kteří vás v tomto ohledu sami varují na stránce hry na Steamu. Zkrátka jde o systémově orientovanou hru, kde je vaším denním chlebem neustálé řešení problémů a zpětná optimalizace již zavedených výrobních procesů. Žádná sranda, žádný oddech.

Nemohu si při těchto slovech nevzpomenout na parádní českou hru Factorio, která je prakticky o tom samém, jen s jinými systémy. Stationeers vstoupí do předběžného přístupu již v září a měla by v něm pobýt minimálně rok, během kterého ji bude studio ladit i na základě zpětné vazby hráčů. Pokud vás hra opravdu zajímá, koukněte na YouTube kanál RocketWerkz, kde naleznete až tříhodinové vývojářské deníčky.

Nejnovější články