Vlna konzolových portů vyplaví na PC i parádní strategické RPG Disgaea
zdroj: tisková zpráva

Vlna konzolových portů vyplaví na PC i parádní strategické RPG Disgaea

18. 11. 2015 12:26 | Novinky | autor: Petr Poláček |

S povděkem a údivem zároveň sleduju aktivitu japonských vydavatelů, kteří v posledních měsících ve stále větším množství předělávají své staré i nové konzolové tituly pro PC. Obvykle jde přitom o hry, které rozhodně nepatří do mainstreamu, i když si na konzolích vytvořily nezanedbatelně početnou komunitu. Namátkou můžu jmenovat třeba vydání PC verzí parádních JRPG Valkyria Chronicles nebo Tales of Zestiria, které v únoru příštího roku doplní, přiznám se že nečekaně, PC verze hardcorového strategického RPG Disgaea, které na PS2 vyšlo původně už v roce 2003. Že hra skoro spadá do naší kategorie retro? Věkem možná, ale vším jiným rozhodně ne!

Základem PC verze je skutečně hra Disgaea: Hour of Darkness z roku 2003, ale zároveň se PC hráči dočkají veškerého obsahu z portu pro PSP s podtitulem Afternoon of Darkness. Tvůrci z Nippon Ichi také pro PC verzi připravili nové uživatelské rozhraní, textury ve vyšším rozlišení, samozřejmě podporu ovládání myší a klávesnicí či libovolným gamepadem a v neposlední řadě i typické steamovské propriety jako achievementy, ukládání do cloudu, kartičky a tak dále.

Bez ohledu na kvalitu portu, kterou dopředu samozřejmě odhadovat nelze, je vydání Disgaea na PC zajímavé pro fanoušky tahových strategií z jiného důvodu. Celá série, která na konzolích a handheldech Sony čítá už pět dílů a celou řadu remaků a spin-offu, je známá pro ujetý druh humoru, ale zejména pro svou komplexní a nekompromisní hratelnost.

Postavy lze levelovat až do aleluja, doslova, k čemuž hra nabízí nepřeberné množství obsahu. Jenom v rámci několik desítek hodin dlouhé příběhové kampaně vás čekají stovky bitev s řadou specifických prvků. Pak ale můžete další stovky bitev absolvovat ve speciálních světech uvnitř vašich zbraní či brnění a jiných předmětů – tím totiž zbraně levelujete a jde v zásadě o jedinou možnost, jak získat některé ultimátní kousky.

Samotné bitvy probíhají typickým stylem – každá z postav čeká na jednom políčku na váš příkaz, přičemž vaše a nepřátelské jednotky se klasicky střídají, pokud tedy nenastane nějaká speciální situace vyvolaná okolnostmi nebo statistikami a schopnostmi postavy na kterékoli straně. Specialitou Disgaea her je ale možnost své jednotky vyloženě hodit dopředu, aby se posunula blíže nepříteli nebo požadovanému místu. Tento strategický prvek navíc slouží k rekrutování nepřátel na vaši stranu - když nepřátelskou jednotku hodíte na váš základní panel a všechny správné statistiky budou na vaší straně.

Abyste vytvořili nové postavy, upgradovali nabídku místního obchodu nebo odemkli nové mapy, musíte se svou partou čas od času předstoupit před radu, která si říká Dark Assembly. Všechno zmíněné vám totiž její členové musí schválit, takže si je musíte naklonit svou činností nebo třeba úplatkem v podobě žádaného předmětu. Anebo se prostě rozhodnutí rady pokusíte zvrátit v souboji, což ale obvykle není dobrý nápad.

Trailer z původní PS2 verze - PC verze by měla vypadat podstatně lépe

Dlouho by sedalo psát o specificích nejenom první Diarea hry, ale celé série, která si na PlayStation platformách vytvořila a udržuje něco jako status kultu v rámci žánru strategických RPG. Na PC hru nic podobného nečeká, svoji budoucí pozici si musíte teprve vybudovat. Ale s ohledem na kvality bych se vůbec nedivil, kdyby to přišlo rychle.

PC verze Disgaea vyjde na Steamu v únoru příštího roku. Zatím se můžete podívat, jak konkrétně tvůrci pozměnili například uživatelské rozhraní.

Nejnovější články