VR dobrodružství Mare připomíná ICO, kouzlí atmosférou, ale vyjde jen pro Oculus Rift
zdroj: tisková zpráva

VR dobrodružství Mare připomíná ICO, kouzlí atmosférou, ale vyjde jen pro Oculus Rift

29. 11. 2016 15:10 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Kdo nedělá VR projekt, jako by nebyl. Nejsem si jistý, jestli je strategie masivního financování VR projektů s nejistou budoucností výhodná, zejména pro vývojáře, ale v současnosti jde o trend. A jednou z her, která se na této vlně peněz, co do vývoje VR projektů investoři a majitelé platforem pumpují, verze je Mare od tvůrců krásné logické hry Pavilion. A první záběry naznačují, že Mare bude minimálně stejně překrásná a stylově vybroušená hra, jako Pavilion. Zároveň Mare nijak nezastírá silnou inspirací kultovní hrou ICO. Stačí si vzít do ruky papír s tužkou, vypsat si hlavní prvky ICO a následně si odškrtávat, se kterými z nich pracuje i Mare.

Mare hráč svým pohledem nepřímo ovládá mechanického ptáka BIRD, který prolétává v čase a prostoru ztraceném světě MARE, a zjevně se manipulací s objekty snaží pomáhat dívence při překonávání překážek.

Ničím neukotvený svět plný tajemství a pomoc malé dívence, to je přímá citace ICO. A stejné je to s audiovizuální stylizací světa, efekty počasí (větru) nebo pohybovými animacemi. Jako by se tvůrci z Visiontrick pokusili složit poctu ICO v podobě VR hry.

zdroj: Archiv

Člověk není daleko od nařčení tvůrců z vykrádání a imitace, ale neudělá to. Zaprvé už Visiontrick v případě první části Pavilion předvedli svůj talent. Zadruhé sice Mare inspiraci ICO nezastírá (i když o tom tvůrci přímo nehovoří), ale už jen podle záběrů disponuje vlastní, neokopírovanou atmosférou. Dát dohromady svět, navléci ho do výrazného kabátku a vytvořit v něm hratelnost způsobem, který působí koherentně, není jednoduché – toho prostým kopírováním nedosáhnete. Na to musíte mít talent a schopnosti.

Poněvadž se tvůrci kvůli vývoji a dokončení hry spojili přímo s Oculus VR, vyjde hra zatím jen pro Oculus Rift. Prý brzy, ale konkrétní termín tvůrci nezmiňují.

Nejnovější články