Vychází PC verze steampunkové cestovatelské textovky 80 Days
zdroj: tisková zpráva

Vychází PC verze steampunkové cestovatelské textovky 80 Days

29. 9. 2015 15:55 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Ne náhodou vyhrávala vynikající cestovatelská textovka 80 Days na mobilních platformách všemožná ocenění. Jde o vynikající zážitek, který kombinuje vypravěčský styl gamebooků s klasickým verneovským motivem, který umně okořenil steampunkovým pozlátkem. Po úspěšném tažení na iOS a Androidu dnes vychází 80 Days v updatované verzi na PC a pokud vám čtení a cestování není cizí, určitě neváhejte.

V roli Passepartouta, sluhy gentlemana a cestovatele Philease Fogga z Cesty kolem světa za 80 dní máte za úkol... ano, objet celý svět za 80 dní. Vaše role spočívá ve vybírání cesty, celkovém plánování trasy, správě financí, obchodování a především časovém managementu, který mají tendence narušovat jak nečekané příběhové zvraty, tak i vaše chyby. Znovuhratelnost 80 Days je obrovská, osobně jsem na Androidu hru dojel asi desetkrát a vždy jsem objevoval nové příběhy a zápletky a s novým updatem hra ještě víc získá na rozsahu.

První věcí, jež vás bude na hře lákat je samotný management cesty. Musíte správně zvažovat jak a kam se přesunout, shánět údaje o navazujících spojích a přitom žonglovat s finanční zásobou. Navíc se jako správný sluha staráte o Foggovo zdraví a to jak skrze volbu cesty, tak i skrze předměty, které můžete na cestě nakoupit a nebo naopak prodat. A že je Fogg občas hodně křehký. Osobně se mi ještě nepodařilo úspěšně realizovat cestu přes Severní pól, kde mi Fogg dvakrát umrznul.

Další důvod, proč je hra tak zábavná, je roleplaying. Vyprávění je protkáno různými situacemi, v nichž se můžete rozhodovat, jak se v roli Passepartouta zachováte. Někdy je efekt vašich voleb ryze kosmetický, prostě hrajete danou roli. Jindy se vám může odemknout jiná cesta, odlišná příběhová linie a nebo se změní váš vztah s Foggem.

A do třetice je tu samotný svět. Studio Inkle si opravdu dalo záležet na prokreslení alternativní steampunkové historie světa, jíž je radost studovat. Ať už jde o obsazení Francie Prusy, objevování nových prostředků pro cestování a nebo skloubení mystiky a technologií, do téhle hry se doslova začtete. O to větší radost je objevovat nové kouty světa a náznaky, jak by se asi po Foggově cestě mohly dějiny vyvíjet dále. Kupříkladu jedna cesta na jih Afriky mne překvapila a... no, tohle objevování už nechám na vás.

Updatovaná verze, která vyjde na PC a časem se obsah z ní objeví i na iOS a Androidu bude mít řadu nových měst, především v Severní a Jižní Americe, v Evropě bude možné najít dějovou linii se slavnou zlodějkou Černou růží, možná potkáte jistého pana Vernea, který chystá vystřelit balistickou raketu na Měsíc (a sebe v ní), zahrajete si poker v USA, odskočíte si k Niagarským vodopádům a nebo třeba objevíte Machu Picchu... 80 Days je na Steamu ode dneška k dostání za 10 eur a já vám její koupi vřele doporučuji.

zdroj: Archiv

Nejnovější články