Vydejte se do Černobylu ve virtuální realitě
zdroj: tisková zpráva

Vydejte se do Černobylu ve virtuální realitě

3. 12. 2015 12:30 | Novinky | autor: Adam Homola |

Na konci dubna 1986 došlo v černobylské jaderné elektrárně k jedné z nejhorších jaderných havárií v historii a na 30. výročí se do elektrárny a přilehlého města Pripjať můžete podívat. Nemusíte kvůli tomu ale na Ukrajinu, stačí mít headset pro virtuální realitu a hru Chernobyl VR Project. Titul od polského studia The Farm 51 (Necrovision, Painkiller) je částečně adventurou a částečně vzdělávacím nástrojem například pro školy - o úplně tradiční hru tedy nejde. Neznamená to, že ale nejde o zajímavý či přehnaně školometský projekt, naopak.

V herní části Chernobyl VR Project se vžijete do role jednoho z dokumentaristů, kteří se na místě havárie snaží odhalit, co se vlastně stalo. Konkrétní formu hratelnosti tvůrci nevysvětlili, ale na videu je k vidění slečna s pistolí, která míří na ducha. V jádru by tak mělo jít zřejmě o adventuru z pohledu vlastních očí, ve které hlavně prozkoumáváte lokace a občas se někomu nebo něčemu bráníte...

zdroj: Archiv

Ve hře se podíváte i do zakázaných zón, budete hledat indicie vedoucí k odhalení tajemství a pomůžete starému přeživšímu najít rodinné vzpomínky. V případě edukativní části Chernobyl VR Project se nejspíš duchů i pistole zbavíte a zbyde jen prozkoumávání oblasti.

Vývojáři sbírali podklady přímo na místě, ale ne jako turisté, nýbrž jako "vědci". Dostali se díky tomu i do míst, která jsou běžným lidem nepřístupná, a mohli tak nasnímat prostory, které neuvidíte, ani kdybyste se do Černobylu osobně vydali. Uvidíte je ale ve hře, která by díky využití fotogrammetrie a stereoskopické kamery měla do puntíku odrážet realitu a přenést vás tak přímo na místo.

Chernobyl VR Project bude kompatibilní s Oculus Rift, PlayStation VR, ale i s mobilním Samsung Gear VR. Hra by se měla na trhu objevit někdy v průběhu příštího roku - jestli tvůrci stihnou hru vydat přesně na výročí havárie, to jasné není.

Nejnovější články