Zdolat vrcholek hory v plošinovce Celeste bude příjemné utrpení
zdroj: tisková zpráva

Zdolat vrcholek hory v plošinovce Celeste bude příjemné utrpení

9. 1. 2018 12:45 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Matt Torson, zakladatel studia Matt Makes Games, se před čtyřmi lety proslavil pixelartovou party hrou TowerFall Ascension, kde mezi sebou hráči bojovali v uzavřených arénách za pomoci luků. Byl to jeho první velký úspěch, i když má na kontě desítky dalších titulů. Nyní se chce opět trefit do černého se svou další plošinovkou Celeste, která pro změnu míří na solitérní hardcore publikum.

Brutálně obtížná akční plošinovka Celeste vzdává hold klasikám nejen svou nervy drásající náročností, ale také audiovizuálem. Pixelart tu sice byl již na tisíce způsobů, ale v tomto případě vypadá k světu. Doprovodná hudba pak dosahuje takových kvalit, že se s ní Celeste dostala do finále IGF Awards (kde máme i dva české zástupce, viz článek).

Ale tím největším kladem Celeste bude již zmiňovaná hardcore hratelnost. Přitom ovládání snad nemůže být jednodušší. Běháte po ose X, skáčete po ose Y a v obou směrech můžete a musíte dashovat. Rovněž umíte šplhat po zdech a odrážet se od nich. Jste totiž horolezkyně Madeline a vaším hlavním cílem je vydrápat se na vrcholek titulní hory Celeste.

zdroj: Archiv

Ale jak se můžete sami přesvědčit v právě vypuštěném traileru, ani náhodou to nebude procházka růžovým sadem. V podstatě na každém kroku vám hrozí smrt v podobě všudypřítomných bodců, přičemž jsou vám v patách podivná monstra a do toho se ještě musíte vypořádávat s bossy.

Tvůrci slibují příběhem hnanou kampaň, která před vás postaví přes 600 náročných obrazovek. Budete-li chtít, naleznete i skryté místnosti, jejichž zvládnutí hraničí s rozmlácenou klávesnicí. Celeste by měla vyjít ještě tento měsíc na Steamu, PlayStation 4, Xbox One a Switch. A pokud chcete, můžete si ji vyzkoušet rovnou teď zde. Nejedná se o demo, ale o původní freewareový prototyp, a už jeho první level je pěkná výzva.

Nejnovější články