Ze simulátoru bojovníka VHS Story by měli radost Sylvester Stallone i Jean-Claude Van Damme
zdroj: tisková zpráva

Ze simulátoru bojovníka VHS Story by měli radost Sylvester Stallone i Jean-Claude Van Damme

2. 2. 2015 11:37 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Když se nějaká hra jmenuje VHS Story, musí být zcela jasné, že se váže k době, kdy se filmy přehrávaly na plastových cihlách s páskou, místo pohrdání dabingem jsme byli rádi, že je alespoň rychlodabing a Jean-Claude Van Damme byl nejlepší herec pod sluncem. Po těchto časech nostalgicky vzpomínajícími se zdají být i vývojáři z petrohradského studia Gamejam, kteří vyrazili na Steam Greenlight se svou VHS Story. Že v tomto vzpomínání nejsou sami dokazuje i fakt, že byl Greenlight naplněn za pět dní.

Aby také ne, vždyť VHS Story slibuje vše, co kdy fanda bojových a sportovních filmů chtěl. Váš Hrdina (tak se jmenuje) trénuje bojová umění a chce se stát nejlepším z nejlepších. V cestě mu ale stojí řádka bojovníků i on sám. Ačkoliv je totiž středobodem hry bojovka a souboje s danými oponenty, VHS Story má blíže k simulacím. O Hrdinu se totiž musíte starat, což znamená vydělávat peníze, trénovat, starat se o jídlo a tedy i vyváženou stravu apod.

Právě z toho, jak budete podobné každodenní úkoly plnit a také z různého přístupu k zápasům bude pramenit nelineární hratelnost. O jednotlivých soupeřích si musíte zjišťovat informace, které využijete v samotném zápase, ale třeba i před ním. Prý kupříkladu můžete jednomu z protivníků otrávit oblíbeného křečka, což jej asi zcela zdeptá. Ale já se ptám, opravdu otrávíte nebohého křečka?

Jak ukazuje trailer, Hrdinu budete moci cvičit v různých stylech, kdy se zaměříte na kopy, údery pěstmi, prostě klasické škatulky bojových filmů 80. a 90. let. Ostatně jejich znalost bude výraznou součástí celkového zážitku a narážky na akční klasiky i popkulturní odkazy z oné doby budou pořád odněkud vyskakovat. Na začátku vidíte Hrdinu, jak doma tránuje na wing chun panákovi jako Bruce Lee, na stěně garáže má Rockyho, Van Damma, v obchodě uvidíte kostým Raidena, Indyho i masku Casey Jonese a když budete jako práci rozvážet pizzu, prý třeba narazíte na Teenage Mutant Ninja Alligators...

Během hraní také budete získávat perky, které budou velmi důležité. Některé získáte při narození, jiné za plnění úkolů a další během jedné z voleb, které při hraní učiníte. Upřímně, i kdyby třeba jeden průlet VHS Story trval dvě či tři hodinky, jsem si celkem jistý, že je tu spousta prostoru pro to spustit hru znovu a užít si zcela jiný příběh, kdy místo boxera budete hrát mistra kopů, bezohledného zákeřňáka atd. Samozřejmě záleží na tom, co všechno Gamejam do hry opravdu dostane.

zdroj: Archiv

Tvůrci původně plánovali vydání už loni, po roce práce, ale nakonec se vše posunulo na letošek. Prý je hotova většina herních mechanik a oproti původnímu úmyslu výrazně vylepšili možnosti bojové taktiky. Pořád ale je třeba udělat, tedy nakreslit hodně grafiky a hlavně dát všechno dohromady. Hra nyní prošla Steam Greenlightem, kde se časem objeví early access a zároveň si už můžete VHS Story předobjednat, za což dostanete přístup k alfa verzi hry, až bude k dispozici.

Nejnovější články