Zemřel prezident Nintenda Satoru Iwata
zdroj: Foto: Nintendo

Zemřel prezident Nintenda Satoru Iwata

13. 7. 2015 10:20 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Smutná zpráva dorazila v noci z Japonska. Ve věku pouhých 55 let zemřel na rakovinu prezident Nintenda Satoru Iwata. Iwata byl světoznámou osobností videoherního průmyslu nejen pro to, že šéfoval velké herní firmě, ale především pro inovace, které pod jeho vedením Nintendo do herního průmyslu přineslo a také osobitý styl, který mu přinesl spoustu fanoušků. Nejlépe jej symbolizují právě Iwatova slova: „Podle vizitky jsem prezident korporace. Ve své mysli jsem herní vývojář. Ale srdcem jsem hráč.“

Satoru Iwata se ke hrám dostal už na střední škole, kde programoval jednoduché hříčky. Během studia na Tokijském technologickém institutu začal pracovat v HAL Laboratory, herním studiu, které úzce spolupracovalo s Nintendem. Pracoval zde kupříkladu na EarthBound či některých titulech s Kirbym. V roce 1993 se stal prezidentem studia a pomohl stabilizovat krachující firmu.

Do Nintenda nastoupil v roce 2000 jako šéf plánovacího oddělení. V roce 2002 se po odchodu Hiroši Jamaučiho stal historicky prvním prezidentem společnosti (založené už v roce 1889), který není příbuzensky spřízněný s rodem Jamauči. Během Iwatova nástupu se Nintendo neúspěšně pralo na konzolovém trhu se svým GameCube. Iwata se rozhodl vytvořit nové hardwarové systémy, které by oslovily všechny hráče a zároveň oživit handheldový trh. Výsledkem bylo Nintendo DS, handheld využívající dotykový displej a Wii, konzole s pohybovým ovladačem. Obě konzole vedly Nintendo k velkým finančním úspěchům.

V roce 2013 převzal kontrolu na Nintendo America a rozhodl se, že firma nebude pořádat velké tiskové konference na E3 a místo toho bude vysílat vlastní pořady s užším zaměřením. Společně s jeho starším pořadem Iwata Asks se dostal do ještě většího povědomí hráčů díky svému příjemnému vystupování a netradičnímu pohledu na hry. V roce 2015 vzhledem k finanční situaci společnosti rozhodl o významné transformaci, do níž patří částečné soustředění se na mobilní trh.

Bohužel, na tuto transformaci už dohlížet nebude. O jeho zdravotních problémech se veřejnost dozvěděla loni, kdy kvůli operaci nádoru ve žlučovodech vynechal E3. Zdálo se, že nebezpečí je zažehnáno, o čemž svědčil jak Iwata na Twitteru, tak jeho účast na nedávném výročním setkání akcionářů. 11. července ale Satoru Iwata kvůli zhoubnému nádoru zemřel. Na znamení smutku jsou vlajky u budovy Nintenda staženy na půl žerdi a všechny významné osobnosti herního průmyslu vyjadřují svou soustrast.

Nejnovější články