Zemřel zakladatel Commodoru Jack Tramiel
zdroj: tisková zpráva

Zemřel zakladatel Commodoru Jack Tramiel

10. 4. 2012 11:50 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Je asi příznačné, že o smrti Steva Jobse jsme slyšeli několik dnů i z našich zpráv a o smrti Jacka Tramiela se dozvídáme jen poskrovnu ze zahraničních zdrojů (čímž nechci nijak ubírat na významu Jobse).

Jenže právě Jack Tramiel, původním jménem Jacek Trzmiel, patří mezi nejvýznamnější osobnosti, jaké se v historii počítačů (a hlavně her) objevily. A navíc je jeho život neuvěřitelným příběhem.


Jacek Trzmiel se narodil v roce 1928 v polské Lodži. Druhá světová válka na jeho rodinu tvrdě udeřila, po okupaci Německem byla přesunuta do lodžského ghetta a následně poslána do Osvětimi. Trzmiel zde byl dokonce vyšetřován Mengelem. Po osvobození americkou armádou z pracovního tábora v Ahlemu se rozhodl emigrovat do USA. V roce 1947 tak učinil a stal se Jackem Tramielem. Čímž začala jeho úspěšná cesta za americkým snem.

Tramiel zde nejdříve nastoupil do armády, kde se naučil pracovat s kancelářskou technikou a hlavně jí porozuměl technicky při nesčetných opravách. Následně začal pracovat jako taxikář a zároveň pracoval na založení vlastního obchodu na opravu kancelářských přístrojů. V roce 1954 se přestěhoval do Toronta a založil Commodore Portable Typewriter Company. Jméno Commodore zvolil kvůli významu jako vojenské hodnosti (inspiroval se však názvem vozu Opel Commodore) – a značky Admiral a General už byly zabrány.

Jeho prvním velkým projektem bylo uzavření smlouvy s československým výrobcem psacích strojů Consul, které nechával montovat v Kanadě a prodával v severní Americe. Po sérii úspěchů ale byl Commodore dvakrát tvrdě zasažen konkurencí japonských výrobců. Tramiel neváhal, odcestoval do Japonska a rozhodl se zjistit, proč jsou místní schopní jej porážet na trhu. A prý, když uviděl první kalkulačky, rozhodl se, že vývoj musí jít jiným směrem, než kam zatím mířil Commodore.

Výsledkem dlouhého výzkumu pak byl Commodore PET, osobní počítač, který spatřil světlo světa v roce 1977. Commodore se zařadil do závodu vedle Apple a Atari a výsledkem byla zdravá konkurence, která vedla k novým a novým modelům osobních počítačů včetně slavného Commodore 64.

Tramiel z Commodore odešel v roce 1984 a založil novou firmu, Tramel Technology, s cílem vyvíjet nové systémy počítačů. O několik měsíců později Tramiel zakoupil divizi Atari a přejmenoval svou firmu na Atari Corporation. V ní vydržel, s výjimkou několikaleté přestávky, kdy předal její vedení svému synovi, až do roku 1996, kdy Atari spojil s JTS, a vytvořili JTS Corporation, v jejíž správní radě byl opět Tramiel. Zemřel 8. dubna ve věku třiaosmdesáti let.

Z výše uvedeného snad ani není nutné zdůrazňovat, jak významnou a výjimečnou osobností Tramiel byl. Stál de facto u zrodu moderní výpočetní techniky a spotřební elektroniky a tím pádem samozřejmě i u vývoje herního průmyslu. Martin Goldberg, který se věnuje historii Atari poznamenává: „Jeho odkaz tvoří generace a další generace počítačových vědců, inženýrů a hráčů, kteří se poprvé dostali k moderním technologiím díky jeho cenově dostupným počítačům, které byly pro širokou veřejnost a ne jen pro vyvolené z vyšší třídy“.

Nejnovější články