Hardware Club #47: Kolik jader procesoru je už moc?
zdroj: Vlastní foto autora

Hardware Club #47: Kolik jader procesoru je už moc?

23. 1. 2020 15:30 | Podcast | autor: Redakce Games.cz |

S vydáním Threadripperu 3990X s 64 jádry (dostupnost 7. února) se na jazyk znova krade otázka, zda je tak rapidní vývoj v počtu jader u spotřebitelských procesorů vůbec k něčemu. Dá se takových 64 jader / 128 vláken nějak smysluplně v desktopu využít? Není to slepá větev vývoje?

Již v tomto roce, podle slov samotné Lisy Su, přitom AMD chystá další generaci procesorů Ryzen, kde by měl počet jader na desktopu znova poskočit. Procesory s vyšším počtem jader (8/16) se tento kvartál dostanou i do nízkonapěťových notebooků, kde dosud panovaly pouze čtyřjádra. A připočítejte si novou generaci herních konzolí, která taktéž odstartuje s osmijádry Zen (a pravděpodobně i s SMT, tedy 16 vlákny).

Ukazují nám 32 a 64jádrové Threadrippery budoucnost běžného desktopu? Kde je konec takového trendu a bude ještě pokračovat? Nad tím se zamyslíme v 47. Hardware Clubu od 16:00 live na Mixeru a Twitchi (a později také na YouTube ze záznamu). A pokud bude časomíra shovívavá, mrkneme se i na novinku v podobě Radeonu 5600 XT a jeho kontroverze s updatem BIOSu na poslední chvíli.

zdroj: Archiv

Dotazy a připomínky neváhejte posílat do chatu/komentářů u videa, případně je směrujte do dedikované diskuze nebo na email podcast@games.cz. Děkujeme za přízeň!

Nejnovější články