LEVEL 293: Otevřený rozhovor s tvůrcem Operace Flashpoint o vývoji her v Čechách
zdroj: tisková zpráva

LEVEL 293: Otevřený rozhovor s tvůrcem Operace Flashpoint o vývoji her v Čechách

1. 3. 2019 18:10 | Komerční sdělení / PR | autor: Petr Poláček |

První číslo magazínu LEVEL v roce 2019 vyšlo až v únoru namísto obvyklého ledna. Pokud jste četli úvodník v čísle 292, víte proč. V roce 2019 jsme změnili model, místo jedenácti čísel vydáme osm, ale za to jsme navýšili počet stran o dvacet, mírně jsme upravili formát, vybrali papír, na kterém se články lépe čtou a přidali nové možnosti pořízení magazínu ve fyzické podobě bez nutnosti vytáhnout paty z domu. Podrobnosti o důvodech, které nás k tomu vedly, najdete na stránkách level.cz nebo v přiloženém videu. Možná vás ale spíš zajímá obsah aktuálního Levelu 293, který shrnuje následující článek. 

Aktivní veterán – rozhovor s Markem Španělem

Rovnou se pochlubíme hlavním úlovkem tohoto čísla – po letech žádostí svolil k rozhovoru Marek Španěl, zakladatel Bohemia Interactive a tvůrce her Operace Flashpoint či Arma, který o své kariéře a pohledu na herní průmysl prozradil informace, o jakých nic netuší možná ani jeho nejbližší spolupracovníci. Marek Španěl je jedna z nejvýraznějších a nejdéle aktivních postav tuzemského herního průmyslu, můžete si tedy být jistí, že jeho postřehy, názory a vzpomínky jsou zajímavé. Rozhovor má na svědomí, jako obvykle, Pavel Dobrovský.

level293 zdroj: tisková zpráva

Jaký byl herní rok 2018 optikou Dana Vávry

Stejně jako každý rok se Dan v prvním čísle nového roku ohlížel za herní produkcí roku předešlého. Jaké hry se dostaly do kolonek The Good, The Bad a The Ugly? Jak u Dana dopadly hry jako Red Dead Redemption 2, God of War, Detroit nebo Spider-Man? Dozvíte se v tomto Levelu.

level293 zdroj: tisková zpráva

Blízká herní budoucnost

Ondra Švára oprášil svou zánovní křišťálovou kouli a pokusil se predikovat, co hráče a herní průmysl čeká a nemine v roce 2019. Jak to bude s youtubery, jak to bude Battle Royale, jak to bude se streamovaným hraním, jak to bude s klasickými hrami… Můžete si své vlastní předpovědi porovnat s těmi Ondrovými. A za rok se pak můžeme ohlédnout a podívat se, v čem jsme se všichni sekli.

level293 zdroj: tisková zpráva

Veselé depresivní hry

Titulek tohoto článku může vzbuzovat pocit, že se zabývá vážným tématem – hrami, které by měly být z podstaty věci zábavné, protože jsou to koneckonců hry, ale vlastně nejsou, protože zpracovávají vážné a deprese působící témata. Jenže, to by autorem článku nesměl být Jirka Pavlovský. Jako vždy přináší neotřelý pohled, a ještě neotřelejší přirovnání. A nakonec se vlastně dostane i k meritu věci, nebojte.

level293 zdroj: tisková zpráva

Svět Metra a jeho autora

Na obálce můžete vidět Metro Exodus, uvnitř najdete recenzi, motiv ze hry máme i na plakátu. A nechybí ani téma od Kuby Kováře, které se nezabývá jenom herní sérií Metro, ale i knižními předlohami a jejich autorem. Pokud například znáte hry, ale knížky jste nečetli, dozvíte se, proč si je sehnat, nebo je spíš vynechat.

level293 zdroj: tisková zpráva

Hororová legenda Resident Evil

Vydání remaku Resident Evil 2 (recenzi najdete uvnitř tohoto čísla také) představovalo ideální příležitost pustit z obojku Honzu Olejníka, aby se v rozsáhlém článku pokusil rekapitulovat (a pro někoho možná i představit, ale tomu spíš nevěříme) jednu z ikonických sérií herní historie. Dozvíte se informace, které jste možná ještě nečetli? Ano. Na jednom místě, v jednom článku, najdete informace o vzniku a málem i zániku série, která definovala žánr survival hororů? Ano. Pobavíte se čtením Honzova textu? Že váháte.

level293 zdroj: tisková zpráva

Tohle hraní není pro starý

Táhne vám na čtyřicet? Máte rodinu, děti, domácí zvířata, dvě, tři, čtyři práce, solidní přísun peněz, ale omezený časový rozpočet, ale hry vás pořád baví? Možná pak pokýváte hlavou nad esejí Vaška Rybáře, který si nehraje na hráčského důchodce, ale jen pojmenovává věci, tak jak jsou. Pro hráče středního věku, který byl zvyklý propařit šest dní ze sedmi v týdnu. Někdy veselé, někdy méně veselé, ale závěr je pozitivní. Je nám ke čtyřiceti, možná i víc, ale pořád jsme hráči.

level293 zdroj: tisková zpráva

Jak přehrát komouše

Jaroslav Švelch je hudebník, dlouholetý autor textů o hudbě pro magazín Spark, ale v první řadě je herní vědec, který dlouhá léta mapuje herní scénu v ČR a SR od samotných počátků v dobách totality. Na sklonku listopadu 2018 mu v prestižním vydavatelství MIT Press vyšla kniha Gaming the Iron Curtain (CZ verze vyjde časem také) o tom, jak náctiletí nadšenci rozjeli herní scénu v Československu. V recenzi Honzy Horčíka se dozvíte, co od knihy čekat. Napovíme: obsahuje informace, které nikde jinde nenajdete.

level293 zdroj: tisková zpráva

Slovenská herní scéna pod drobnohledem

Pravidelní i nepravidelní čtenáři vědí, že se snažíme detailně věnovat hernímu vývoji. Ve světě, v Čechách a někdy i na Slovensku. Ale právě v pokrytí herního prostředí na Slovensku máme dlouhodobé resty. Bylo potřeba to napravit a pomáhá nám s tím redaktor Sektor.sk Matúš Štrba. Na začátek pro všechny informace chtivé připravil článek, který informuje o herním průmyslu na Slovensku jako celku. Co se tam vyvíjí, jaké hry tam vznikají, jací jsou hlavní hráči na slovenském trhu. Zajímavé čtení.

level293 zdroj: tisková zpráva

Steampunkový survival z Česka

Říká vám něco název Volcanoids? Zatím možná ne, ale doba, kdy budete hru Tomáše Řepky a Ondřeje Petržilky hrát den co den, se možná blíží. Jak vznikal tento český survival, co s ním tvůrci plánují, jak se dívají na svou zahraniční konkurenci, se dozvíte v článku Honzy Horčíka.

level293 zdroj: tisková zpráva

Izometrické zobrazení

Jedním z vedlejších efektů faktu, že máme o dvacet stránek navíc, je více místa pro články v rubrice Retro, jak jste chtěli. Jeden z článků v tomto čísle spadá do oblíbené rubriky Tenkrát poprvé od Pavla Dobrovského, který se věnuje hrám s izometrickou perspektivou. Která byla první? Která byla nelepší? Která je nejslavnější?

level293 zdroj: tisková zpráva

LEVEL vychází i v elektronické verzi

LEVEL je vedle papírové podoby k dispozici i v elektronické verzi za 99 korun - je tedy o padesát korun levnější než na stáncích. Všechny podstatné informace o tom, jak elektronický Level získat, najdete v tomto článku. Prostřednictvím aplikací Alza MediaFloowie a O2 Knihovna si také e-verzi Levelu můžete přečíst na webu nebo na zařízeních s iOS či Androidem. Stačí k tomu mít jen JEDEN účet, a tím pádem i JEDEN zakoupený časopis.

Podrobný obsah LEVEL 293 si prostudujte na stránkách level.cz, kde zároveň najdete všechny potřebné informace o předplatném, o autorech a obecně redakci Levelu. Se svými postřehy na konto Levelu nás zastihnete na emailu redakce@level.cz nebo na Facebook stránce Levelu.

Nejnovější články