Stabilní rychlý internet pro hráče – technologie VDSL3 v síti CETIN s rychlostí 250 Mbit/s
zdroj: tisková zpráva

Stabilní rychlý internet pro hráče – technologie VDSL3 v síti CETIN s rychlostí 250 Mbit/s

1. 8. 2017 16:11 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce

Stabilita a rychlost připojení jsou vlastnosti, které jsou naprosto klíčové pro hraní online multiplayeru. Platí to jak pro soutěžní a profesionální hráče, tak i pro normální hraní s přáteli nebo náhodnými spoluhráči. Stejné požadavky na kvalitu sítě jsou kladeny i na komfort běžného využívání multimédií a IPTV, streamování, sledování videí ve 4K rozlišení či stahování velkých objemů dat. A právě na zvyšování rychlosti a stability sítě a připojení se na konto uvedení technologie technologie VDSL3 zaměřuje CETIN - Česká telekomunikační infrastruktura, která vlastní a provozuje největší datovou a komunikační síť pokrývající celé území České republiky.

Produktový manažer CETIN Jakub Kopecký

Minulý týden proběhla v Praze prezentace technologií, které umožňují poskytovat stabilní a rychlý internet. Vyzkoušeli jsme, jaká je reálná rychlost připojení k internetu na metalickém vedení při použití výstavby FTTC (optika dovedená do předsunutého DSLAMu). Na místě akce jsme na domácí přípojce sítě CETIN naměřili (s pomocí nástroje zrychlujeme) rychlost přesahující 250 Mbit/s. Ukázali jsme další příklady využití technologií VDSL2 a VDSL3 a vyzkoušeli jsme si i rychlost stahování 21,5 GB hry.

Cetin zdroj: tisková zpráva Prezentace rozdílu v plynulosti hry na různém typu připojení od Wi-Fi až po VDSL3

Hráči zároveň testovali, jak se liší herní zážitek v závislosti na použité technologii připojení a simulovaných podmínkách. Demonstrace lagování proběhla na progamingové hře Counter-Strike: Global Offensive, která vyžaduje nejlepší možné podmínky k maximálnímu výkonu. Příliš dlouhá reakční doba, tzv. lagování nebo také packet loss, jsou nejběžnější negativní projevy při nevhodném připojení, ke kterému dochází například přes Wi-Fi při špatném počasí.

"Kvalitní internet je neodmyslitelnou součástí výbavy každého hráče. Vysoké rychlosti jsou určitě skvělé, ale pro mě, jako pro zapáleného hráče, je mou prioritou stabilní internet bez lagů. Kdo si vzpomíná na časy, kdy stahoval jednu mp3ku i půl hodiny, ten ví, jaké to je, když si ji nyní může stáhnout za milisekundu. Jako pro hráče a bývalého progamera u mě ale bude mít vždycky přednost dobrý ping a latence, která je při použití nové technologie VDSL3 na vysoké úrovni, i když taháte několik GB dat při plné rychlosti. Už žádné otravné lagy, když váš otec, matka, bratr nebo sestra stahují něco na domácí lince, a vy kvůli tomu jednoduše nemůžete hrát, čímž jsme si všichni prošli :) Něco takového vám v současné době na 100 % zajistí jedině pevná linka,“ vysvětluje přínos pevné linky s technologií VDSL3 streamer a bývalý úspěšný progamer Ivan "Dev1" Lazarov.

Cetin zdroj: tisková zpráva Ivan "Dev1" Lazarov vysvětluje výhody pevné linkdy pro hráče

Technologie VDSL3 zlepší dostupnost a stabilitu vyšších rychlostí v pevné síti

Produktový manažer CETIN Jakub Kopecký představil výhody VDSL3 a novou nabídku: “Od 1. 1. 2018 bude v komerční nabídce CETIN k dispozici pro optické přípojky rychlost do 1 Gb/s, která bude součástí již existujícího typu přípojky SUPERFAST, a to bez navýšení ceny. Pro více než 90 tisíc bytových jednotek již nyní nabízíme možnost zřízení přípojky SUPERFAST s rychlostí 250 Mbit/s. V současnosti je na téměř půl miliónu přípojkách v síti CETIN dostupná rychlost 80 Mbit/s."

VDSL3 je nejnovější aktualizací doporučení VDSL2 dle standardu ITU-T G.992.3 o frekvenčním plánu do 35MHz, která umožní v pevné síti na krátkých přípojkách dosahovat rychlostí připojení až 350 Mbit/s. Tento frekvenční plán dovoluje bezproblémovou koexistenci s již používanými VDSL2 plány v přístupové síti společnosti.

V roce 2015 zahájil CETIN rozsáhlé investice do své infrastruktury v celkové výši 22 miliard korun do rozvoje telekomunikačních sítí. Investiční program je naplánovaný na dobu 7 let a umožní tak skutečně zásadní skok v kvalitě připojení, zejména díky novým uličním rozvaděčům FTTC. Plány na výstavbu v konkrétních lokalitách jsou připraveny až do roku 2022. Výstavba se nezaměřuje jen na „vyzobávání třešinek“ nebo pouze na pokrývání velkých měst, ale CETIN významně staví i v menších obcích.

Cetin zdroj: tisková zpráva Časový plán zvyšování rychlosti v síti CETIN

Poptávka po rychlejším připojení souvisí s rozšířením zájmu zákazníků o nový obsah, zejména pak o IPTV, multimediální obsah a streamované video. CETIN věnuje velkou pozornost a značné investice do své infrastruktury a na zkvalitnění a zrychlení sítě pracuje kontinuálně tak, aby obchodní partneři měli možnost využívat stále lepších služeb a nabízet je dále svým zákazníkům.

Nejnovější články