Adventurní drama Herald řeší záhady jedné plavby i kolonialismus 19. století
zdroj: tisková zpráva

Adventurní drama Herald řeší záhady jedné plavby i kolonialismus 19. století

21. 4. 2015 17:35 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Holandské studio Wispfire na Kickstarteru představilo svou kombinaci adventury a interaktivního románu jménem Herald. Hlavním motivem hry je evropský kolonialismus v 19. století a zkoumání jeho vlivu na obě zúčastněné strany – kolonizované i kolonizující. Vzhledem k tomu, že tvůrci mluví o důrazu na princip volby a rozhodnutí, průchod hrou zjevně nebude lineární. Navíc se zdá, že se Holanďané na celou tématiku nechtějí dívat černobílým pohledem, ale naopak se pokusí postihnout všechny stránky koloniálního světa té doby.

Hlavním hrdinou je stevard na titulní lodi Herald, která pravidelně pluje mezi koloniemi a Protektorátem. Zde je hra fantaskní, protože představuje svět, v němž západní (koloniální) mocnosti utvořily jeden mocenský celek Protektorát. Jde o republiku s voleným vůdcem, která ovšem začíná ztrácet kontrolu nad celým územím. Jednotlivé koloniální republiky nezvládají pečovat o svá území a modernita se rodí společně s touhou po vlastních státech kolonizovaných území.

Jak Wispfire naznačují, pro tvorbu hry nastudovali hodně odborných textů a snaží se zobrazit kolonialismus v rámci celkového konceptu - ne jen jako strašáka či naopak ideál s jedním dějinným rezultátem. I proto je Protektorát republikou a příběh hry nesahá k reálným historickým strukturám, byť se drží plně v kontextu ducha doby.

Hlavní hrdina Devan Rensburg vypráví retrospektivně příběh sebe a cesty lodě Herald ženě, která jej zajala a z jeho deníku se dozvěděla, že na lodi plul. Dozvídáme se o tom, co se na lodi stalo, ale též o Devanově minulosti a jeho postojích - jež ale formujete sami právě hraním.

zdroj: Archiv

Devan pochází z Východních kolonií, ovšem byl adoptován a vychován na Západě, takže se v něm sváří dva názory, dvě kultury a dvě životní ideje, které se promítnou i do hraní. Právě zde asi bude prostor na slibované volby a jejich následky, protože na palubě Heralda budete odkrývat různá tajemství cestujících a řešit momentální události od kapitána přes první třídu až po společné kajuty sociálně nejnižších cestujících. Momentálně je ovšem Herald na důležité misi – převáží významného politika do kolonií.

Ačkoliv je hra ukecaná až do té míry, že ji tvůrci označují za dobové drama, žánrově má nejblíže ke klikací adventuře. Kde hra ztrácí (z logických důvodů, Wispfire je malé studio) na kvalitách vizuálního zpracování, tam se snaží vše dohánět stylizací, která vychází z malovaných předloh, byť grafika sama není ručně kreslená. Studio s hrou zamířilo na Kickstarter, kde tvůrci žádají o skromných 15 tisíc eur, ale najít je můžete i na Steam Greenlight, kde se prezentují kromě videa také demem, které si můžete stáhnout.

Momentální plán je takový, že studio rozdělí Herald na dva díly. První vyjde v lednu příštího roku a Wispfire díky tomu budou mít čas a trochu víc peněz na dokončení druhého dílu. K tomu ovšem potřebují vybrat oněch zmíněných 15 tisíc eur. Posuďte sami, zda jim nechcete přispět. A když už ne penězi, tak alespoň klikem na Steam Greenlight. Ostatně, studio nežádá s prázdnýma rukama, kvality hry můžete zkusit ve zmíněném demu.

Nejnovější články