Andrenalinový sjezd v Descenders není nic pro padavky a slabé žaludky
zdroj: No More Robots

Andrenalinový sjezd v Descenders není nic pro padavky a slabé žaludky

30. 7. 2017 10:15 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Také máte na cyklovýletech radši ty části, kdy nemusíte zuřivě šlapat do kopce, ale naopak si to svištíte klidně i padesátkou, šedesátkou z kopce? Udělejte z toho stovku, přidejte k tomu tvrdý terén, osázejte výhled před vámi stromy a vylepšete lesní pěšinu skokánky. A když budete mít štěstí, tak se v downhillové jízdě Descenders možná ani nezabijete.

Závodních her z prostředí cyklistiky je zoufale málo. Asi proto, že to není moc atraktivní téma. V posledních letech tomuto žánru „kraluje“ jediný zástupce Pro Cycling Manager od Cyanide Studios, kteří mají na kontě i oficiální Tour de France sérii, ale i přesto je mnozí z vás budou znát spíše díky titulům jako Blood Bowl, Styx nebo připravované Call of Cthulhu.

Já osobně miluji cyklistiku, ale jen v reálné podobě. Sledovat ji v televizi nebo ji dokonce hrát na monitoru, to mi nikdy nic neříkalo. Ale to se teď pravděpodobně změní. Descenders ze studia RageSquid (Action Henk) totiž není jen ta přímočará jízda v pelotonu desítek jezdců, kteří bezmyšlenkovitě šlapou k cíli, vzdálenému stovky kilometrů. Descenders je adrenalinová odnož cyklistiky, kde jde jen o vás, vaše horské kolo a umění neumřít v náročném terénu.

zdroj: Archiv

V žádném případě se tady nebavíme o hardcore simulaci, která bude drásat nervy při každém pokusu o nasednutí. Z doprovodného videa arkádovost přímo číší – zapálený sportovec se řítí absurdní rychlostí lesem, přeskakuje projíždějící vlak desítky metrů nad zemí a nedá si pokoj, ani když zapadne slunce.

Descenders zkrátka působí jako příjemné akční závody plné skokánků, dělání triků pro pomyslné diváky, precizního vybírání přírodou klopených zatáček a snahou dostat se z vrcholku hory až k jejímu úpatí. V tomto směru se jedná o solitérní zábavu, která by díky procedurálně generovaným sjezdům neměla jen tak omrzet. Absence předpřipravených tratí vás nutí šponovat vaše smysly a být neustále ve střehu.

Přestože si nemůžete zazávodit proti reálným hráčům a dokonce ani proti AI, funguje zde jistý komunitní multiplayer. Přes Discord hry se přihlásíte k jednomu ze tří týmů, za který pak budete jezdit. Můžete se přidat na stranu Enemy, kteří se zaměřují na triky, Arboreal si nejvíce užívají lesní freestyle a pro vyznavače ryzí rychlosti jsou zde Kinetic.

Výběr týmu určí barvy vašeho trikotu i kola a spolu s dalšími členy týmu z celého světa budete přispívat svou reputací z povedených parádiček k dosažení prvenství. Jen si musíte dát pozor na tvrdé pády, které věhlasu vašeho týmu úplně nepomohou a vašemu vazu koneckonců také ne.

Descenders zdroj: tisková zpráva

Descenders z herního hlediska nevypadá vůbec špatně, ale grafická stránka místy působí až moc průměrně. A umíte si to představit ve virtuální realitě? Na takové podpoře se bohužel nepracuje, ale to by byl teprve zážitek. Hra by se měla zanedlouho objevit na Steamu a v plánu jsou i verze pro konzole.

Nejnovější články