Battlefield V představuje novinky jako fortifikace, kooperaci a spoustu dalšího
zdroj: tisková zpráva

Battlefield V představuje novinky jako fortifikace, kooperaci a spoustu dalšího

24. 5. 2018 10:19 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Tak už to máme černé na bílém. Battlefield V se po mnoha letech vrací ke kořenům série, do druhé světové války. Jak si ale ze samotného traileru povšimnete, čeká vás dost změn. Nový díl se, minimálně v tomto videu, vzdaluje i od do dnes velice populárního prvoválečného dílu Battlefield 1. A i když se jistě najdou tací, kterým budou změny pochuti, pravděpodobně se mezi ně nezařadí skuteční nadšenci do druhé světové války. Možná se to nebude týkat samotné hratelnosti, ale trailer toho s druhou světovou mnoho společného nemá a jde spíš proti stylu prvního traileru na Battlefield 1.

K plnohodnotnému představení hry od EA DICE došlo ve včerejších pozdních hodinách v rámci veřejně vysílané živé prezentace, kde došlo k odhalení prvního traileru a spousty informací. Nejprve tedy už zmíněný trailer. Technická stránka a jediný záběr bez střihů sice vypadá stylově, ale na druhou světovou válku je tu až moc barviček a popravdě i přehnaná akce. Hlavní postava se neustále klouže, padají na ní letadla a auta a bojiště zaujímá až překvapivé množství žen s modrými vzory na obličeji… Nebyl jsem tam, ale takhle válku neprezentují ani uznávané dokumenty.

Je velká otázka, do jaké míry trailer ovlivnila příběhová kampaň. Ačkoliv jsou vidět záběry z multiplayeru, samotný filmeček spíš odpovídá kampaňové zápletce. DICE prý chtějí ukázat méně známé kouty tohoto konfliktu a jedním z hlavních (opět čekejte několik dějových liní jako v jedničce) bude odboj v Norsku a hlavní hrdinka, která se jej účastní. Tam by se dal nesourodý styl oblečení asi odpustit (byť jde pořád o ahistorické účesy apod), ale pokud budou po západní frontě pobíhat britští Commandos s katanou na zádech, bude to bít do očí stejně jako odpalování V1 na pole.

zdroj: Archiv

Fortifikace

Velkou novinkou budou fortifikace. Kdokoliv na bojišti může vyrobit fortifikaci, jako jsou třeba pytle s pískem, nízký zákop či vyrobit ze zničené zdi alespoň improvizovaný kryt. Nepůjde to ale kdekoliv. Fortifikovat by měly jít jen cílové body, o které se bojuje. V teorii to není špatný nápad. Pokud se bráníte v už notně rozstřílené budově a držíte vlajku, hodí se opravdu každá další možnost, jak vylepšit své obranné postavení. Vyvstává s tím ale spousta otazníků z hlediska rychlosti stavby, materiálů apod.

Ale nezůstane jen u budování. Tentokrát můžete přemisťovat dříve stacionární velké zbraně jako třeba protiletadlové kanóny. Ty navíc můžete zapřáhnout za tank a zajistit tak pro nepřátelské letectvo prostředí, ve kterém se nemohou spolehnout na to, že flaky jsou na jednom daném místě a když se mu vyhnou, jsou v relativním bezpečí.

Nechápejte mě špatně. Tohle se tenkrát skutečně dělo a svým způsobem to hru přibližuje k realitě. Problém vidím v té okamžitosti výstavby. Ale to ze mě mluví jen mé simulaci milující já, pro které je podobné zjednodušení jako pěst na oko. Pokud to bude fungovat a hratelnost to posune k lepšímu, tak proč nakonec ne?

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Nové módy

K dalším novinkám patří dva herní módy. Combined Arms nabídne kooperaci až pro čtyři hráče, kteří si to rozdají v rámci PvE s boty. Dosáhnout cíle bude prý velice obtížné a prohra fatální. Pokud včas zjistíte, že dokončení zadání je nad vaše síly, můžete se z mise stáhnout a nepřijít tak o vše, co jste získali. Pokud totiž vaši jednotku vyhladí, přijdete o většinu nasbíraných XP.

Druhým módem jsou rozšířené Operatios z Battlefield 1, zde nazvané Grand Operations. Jde o jakési minikampaně pro 64 hráčů, které se rozprostírají na 3–4 herních dnech. Na základě vaší úspěšnosti v prvním dni se odvíjí průběh dne druhého. Pokud do puntíku splníte své cíle, můžete se těšit na mnohem lepší podmínky (více munice, dostupných vozidel atd.). V opačném případě vás čeká strádání a nutný postup s rozvahou.

V běžných módech pak dochází ke změnám ve Squadech. V první řadě, oživovat padlé už umí každá ze tříd. Navíc je tu šikovná nová funkce odtáhnout "mrtvolu" do bezpečí, než začnete oživovací sekvenci. Bude kladen větší důraz na správu munice. Po spawnu nebudete mít munici ani výbušniny na maximu. Toho dosáhnete na zásobovacích bodech u vlajek a nebo od svého kolegy Supporta. Z padlých nepřátel také vypadne malé množství munice a DICE chtějí, abyste prostě museli počítat s tím, že nemáte pořád plný zásobník.

Budoucnost a mikrotransakce

Stejně jako v případě Battlefield 1 vás i v Battlefield V čeká spousta nového obsahu po vydání hry. Nicméně v tomto případě si EA připravilo opravdu sympatické oznámení. Zmizí klasický premium pass a nebudou lootboxy. Plánovaný dodatečný obsah zkrátka dostanou úplně všichni.

Budoucnost hry je už načrtnutá. Chystá se postupný průchod druhou světovou, tedy po vydání hry vás čeká začátek války a postupný pád Evropy, k čemuž by mělo formou updatů docházet od letošního listopadu do prvního čtvrtletí roku 2019. Poté se bojiště přesune jinam. V tomto směru se můžete těšit na příběhová War Stories točící se okolo konkrétních lidí zažívajících smutná úskalí po čase války. První přijde na řadu zasněžené Norsko s ženou v hlavní roli.

Battlefield V zdroj: Foto: Electronic Arts

Co se hratelnosti týče, tvůrci dávají do popředí váš skill. Nemůžete utratit skutečné peníze za odemčení lepších zbraní a vozidel, dostanete se k nim jen skrze čas investovaný do vlastního hraní. Zní to opravdu zvláštně vzhledem k předchozím výrokům EA, kterak se jim mikrotransakce starají o značnou část příjmu a hodlají v nich i nadále pokračovat.

Zatím to nemáme potvrzené, ale vypadá to pouze na možnost dokupování kosmetických předmětů. Na úpravu postav a vozidel byl během včerejší prezentace kladen velký důraz. Budete si volit jednotlivé kusy oblečení, účesy, vousy, ty nesmyslné malůvky, kamufláž vozidel a vzhled zbraní, od barvy zásobníku, přes hledí a rukojeť, až po pažbu a možná i bajonet. Po fiasku Battlefrontu II je zřejmé, že si nikdo nedovolí představit byť jen náznakem podobný systém ovlivňující hratelnost jako u Star Wars titulu.

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Kdy?

Je to hodně informací ke vstřebání. Některé znějí docela zajímavě, jiné mi dělají vrásky na čele. Budeme-li věřit platebnímu modelu, tleskám. Stejný dodatečný obsah pro všechny hráče je v dnešní době opravdu vstřícný krok a možnost utrácet peníze za kosmetické věci je to vůbec nejmenší zlo v otázce mikrotransakcí.

První větší záběry nás čekají již na E3, kde bude k vyzkoušení klasický multiplayer. Battlefield V pak vyjde 19. října, ale jak bývá zvykem, do hry se dostanete i dříve. Předplatitelé Origin Accessu mohou vyhlížet 11. říjen, zatímco Deluxe edice vám zajistí přístup od 16. října. Rovněž se počítá s otevřenou betou. Dále následuje už jen hromada oficiálních obrázků.

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Battlefield V zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články