Behold the Kickmen je fotbalová hra od člověka, který fotbalu vůbec nerozumí
zdroj: tisková zpráva

Behold the Kickmen je fotbalová hra od člověka, který fotbalu vůbec nerozumí

22. 7. 2017 16:30 | Preview | autor: Václav Pecháček |

U nás v redakci se docela obšírně řešilo oznámení, že seznam týmů ve FIFA 18 rozšíří pražská Sparta. Ale soudě dle nejnovějších informací jsme se nemuseli s žádnou sáhodlouhou diskuzí obtěžovat – Fifu totiž nikdo z nás hrát nebude. Náš čas si pro sebe místo ní ukradne nedávno vydaná fotbalová hra Behold the Kickmen, naprosto akurátní simulace kopané od člověka, který o nejkrásnějším sportu světa ví úplné kulové.

Vývojář Dan Marshall ze studia Size Five má vytříbený smysl pro humor. Fotbal ho absolutně nezajímá, ale proč by mu taková drobnost měla bránit ve vytvoření fotbalové hry? Vzniklý absurdní mišmaš žadoní o vaši pozornost hlasitěji než fotbalista na postranní čáře, co se před dvěma vteřinami nechal odnést na nosítkách, a teď spěchá zpátky do hry.

Obvykle se snažím popisovat hry, které mi přistanou na stole, vlastními slovy, ale v tomhle případě bych rád udělal výjimku a zkopíroval popis herních prvků přímo ze stránky na Steamu: „Kopání, Přihrávání, Zákroky, Řízení týmu, a Dělání gólů pořád a pořád dokola. Je tu dokonce plnohodnotný příběhový mód plný přepáleného melodramatu a hloupoučkých rozhodnutí.“ Obzvlášť se mi líbí počáteční použití velkých písmen naznačující, že jde o technické termíny.

zdroj: Archiv

Všechny tyhle prvky krystalizují do bláznivé arkády, v níž se svým týmem kopete do hořícího míče na kulatém hřišti a snažíte se ho dopravit do branky… Takže se Dan vlastně do základů docela trefil. A kdyby vás fotbal stejně jako tvůrce hry nezajímal, můžete si jediným kliknutím celou hru přeskinovat do podoby krvavého sportu budoucnosti, kde jsou zápasy podstatě nebezpečnější než na zeleném pažitu.

Pro všechny milovníky fotbalu by mohlo jít o zajímavou příležitost, jak poznat vnější představy o jejich oblíbeném sportu a nahlédnout do mysli kamarádů, kterým je mičuda ukradená. A právě takoví kamarádi možná Behold the Kickmen ocení také, protože to rozhodně vypadá, že půjde o poněkud rychlejší a intenzivnější zážitek, než jaký by mohli očekávat od devadesátiminutového klání někde na stadionu.

Tyhle dvě skupiny lidí si ovšem, bohužel, nemohou zahrát spolu. Ve skutečnosti si spolu nemohou zahrát vůbec žádné skupiny lidí, neboť hra je striktně singleplayerová – nenajdete tu žádný mulťák, ani online, ani lokální. Opět budu citovat vývojáře: „Ptáte se proč? Protože jsem chtěl udělat singleplayerovou hru. Nechtěl jsem udělat multiplayerovou hru.“ A takové vysvětlení je nutné respektovat.

Behold the Kickmen vás na Steamu vyjde na 4 euro.

Nejnovější články