Blizzard rekapituluje Heroes of the Storm a zároveň mění šéfa vývoje
zdroj: tisková zpráva

Blizzard rekapituluje Heroes of the Storm a zároveň mění šéfa vývoje

6. 1. 2017 13:28 | Preview | autor: Adam Homola |

Blizzardí MOBA Heroes of the Storm si prošla v minulé roce desítkami malých i velkých změn a letošní rok v tom nebude jiný. Vývojáři se nedávno pustili do krátké rekapitulace, aby vám připomněli, že MOBA, která sama sebe tak ani nenazývá, rozhodně nepřešlapuje na místě. Vyvíjí se dál a víc než kdy jindy, čehož důkazem je právě ohlédnutí se za uplynulým rokem.

Loni se Heroes of the Storm rozšířila o šestnáct nových hrdinů, přičemž se začalo (standardním) vydáním unikátního Cho’Galla. Hrdiny, kterého musí ovládat dva hráči najednou. Rok 2016 pak uzavřel Ragnaros, taktéž poměrně netypický hrdina s možností stát se velkým nepohyblivým bossem na některé z budov. Ještě před ním jsme se dočkali také prvních dvou hrdinů z Overwatch – teleportující se Tracer a štíty rozdávající Zarya.

Vedle neustálého přísunu nových hrdinů zapracovali vývojáři také na těch stávajících, což ve výsledku vedlo ke čtyřiadvaceti změnám hrdinů. Za loňský rok přibylo také bez jednoho padesát nových skinů, z toho čtyři legendární a šestadvacet mountů. Konečně se do hry také dostaly dvě mapy z univerza StarCraftu a obě přinesly nové unikátní mechaniky: házení atomovek na nepřítele a typický Zerg Rush. V neposlední řadě se vrátila také výrazně upravená stará mapa Haunted Mines.

Tvůrci nenechali nit suchou ani na systémech, když přepracovali Ladder, přidali Unranked Draft, Ranked Seasons, personalizované statistiky, systém MVP a „lajků“ na konci zápasu. Heroes of the Storm tak na místě určitě nestála a posouvala se kupředu ještě většími kroky, než v roce 2015.

zdroj: tisková zpráva

Možná i proto připravili vývojáři další video s titulem Welcome to Heroes of the Storm, kdy jde o jakési základní představení hry, jejích mechanismů a odlišností. Pokud jste Heroes ještě nehráli, nebo jste hru zkoušeli třeba jen v době vydání, zkuste se na něj podívat. Možná vás překvapí, jak velký kus cesty hra ušla.

Změna vedení

Závěr loňského roku přitom hra zakončila na první pohled velkou změnou, kdy došlo ke změně šéfa vývoje. Dustin Browder na fórech Battle.netu oznámil svůj odchod nikoliv z Blizzardu, ale z týmu Heroes of the Storm. Browder se v rámci firmy přesunul k jinému, zatím neoznámenému projektu a jeho místo nejvyššího šéfa vývoje Heroes zdědil Alan Dabiri.

Dlouholetý veterán Blizzardu, který začínal na portu prvního Warcraftu pro MAC, aby se následně podílel například na tvorbě uživatelského rozhraní pro Warcraft III. Dabiri pracuje na Heroes of the Storm od počátku vývoje jako technický ředitel a v rozhovoru pro Polygon prozradil, že se do řízení celé hry začal zapojovat už od září. Právě tehdy začal Browderův postupný ústup z jeho role.

zdroj: tisková zpráva

Jedním z Dabiriho největších a nejviditelnějších přínosů pro hru je zároveň pořád relativně aktuální: mód Brawl. Právě Dabiri byl jeho největším zastáncem a vývoj Brawlu protlačil až do finální fáze.

Dabiri má se svým týmem přichystané na letošní rok obrovské množství změn a novinek, přičemž o některých už víme. Jde například o kompletní přepracování systému progrese a odměn, ale chystají se samozřejmě také noví hrdinové, mapy, skiny, mounty, úpravy, změny ve vyvážení jednotlivých prvků, brawly a spousta dalších drobností.

Trolling

Stejně jako loňský rok, i letošek nastartovala hra skrze nového hrdinu ze světa Warcraftu. Do hry přibyl Zul’Jin, vůbec první troll Heroes of the Storm. Zul’Jin je další z řady ne úplně standardních hrdinů, což je ale v rámci hry poměrně těžko uchopitelný výraz, vzhledem k desítkám ostatních unikátních hrdinů.

zdroj: tisková zpráva

Zul’Jin se do hry dostal tento týden po několika hrách s ním musím říct, že se zatím rýsuje jako jeden z nejvýraznějších hrdinů, pro které platí, že čím víc riskujete, tím efektivnější jste. Se Zul’Jinem totiž musíte, vedle všeho ostatního, řešit ještě své vlastní životy. Zjednodušeně řečeno čím méně životů máte, tím větší způsobujete poškození a rychleji útočíte. Klíčovým faktorem tak pro vás je vyhýbání se healerům, studánkám a vůbec jakékoliv jiné formě léčení.

Sám Zul’Jin má na „Éčku“ vlastní léčení, ale v kritických situacích s tím život stejně nezachráníte. Chybí vám totiž také teleport, sprint, nebo jakákoliv jiná možnost útěku. Ve výsledku tak sice můžete rozdávat obrovské poškození a házet po nepřátelích jednu sekyru za druhou bleskovou rychlostí, ale zároveň jste snadný cíl.

Leckterý hrdina vás v takové situaci může dostat na jednu či dvě rány, a tak se musíte pohybovat především okolo bitev, ne se vystavovat na přední linií. Vývojáři tak se Zul’Jinem posouvají dynamiku zápasů se o krok blíž ke komplexnější hratelnosti, kde složitost nestojí na desítkách předmětů a jejich kombinací, nebo last hittingu a podobných mechanikách.

Jde v základu o jednoduchý systém, který ale zkušeným hráčům nabízí dostatečnou hloubku a prostor pro parádičky, které jsou často k vidění na různých esportových turnajích.

Nejnovější články