Česká adventura Posel smrti se vrací pod německou taktovkou
zdroj: tisková zpráva

Česká adventura Posel smrti se vrací pod německou taktovkou

16. 8. 2017 19:20 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Vydavatel THQ Nordic na konci minulého měsíce oznámil tituly, které bude prezentovat na blížícím se Gamescomu. Mezi jejich největší taháky patří Elex, Battle Chasers: Nightwar, SpellForce 3, The Guilt 3, Aquanox: Deep Descent a nově i Wreckfest. Zároveň přislíbil představení zcela nové značky, která míchá prvky postapokalyptického RPG s kung-fu, a také novou hru ze slavné, mysteriózní a děsivé série. O té novice stále nic nevíme, ale onou hrou ze slavné série je nový díl Black Mirror, pro našince známý jako Posel smrti.

Těžko uvěřit, že uběhlo již čtrnáct let od vydání prvního dílu Posla smrti od českého studia Unknown Identity. Hra si na tehdejší poměry vedla velice dobře - u nás dostala dokonce devítku. Práva později opustila Českou republiku a zamířila do německého studia Cranberry Productions, které se v letech 2009 a 2011 postaralo o druhý a třetí díl.

Po průměrné trojce to vypadalo na definitivní konec série, ale zjevně to chtělo mezeru dalších šesti let, po kterých se opět vracíme na panství Black Mirror. Kletba rodu Gordonů zkrátka postihne každou generaci a v nejnovějším ztvárnění kultovní gotické adventury padla na Davida Gordona.

zdroj: Archiv

Přestože se název hry tváří jako remaster či remake původního ještě českého dílu, není tomu tak. Black Mirror se pokusí oživit značku úplně novým příběhem s novými postavami, stále však v dobře známém prostředí a stylizaci. Kromě výrazně líbivější grafické stránky do hry zavítá úplně nový prvek – možnost rozmlouvat s vizemi/přízraky.

Byť můžeme být skeptičtí, nemuselo by to dopadnout vůbec špatně. Na hře tentokrát dělá studio KING Art, které můžete znát díky průměrné adaptaci knižní série Trpaslíci, ale na kontě mají i úspěšnou sérii adventur The Book of Unwritten Tales, takže s point and click hrami mají dobré zkušenosti.

Co však na celý projekt hází nepěkný stín, je následné vyjádření Martina Kreucha, producenta z THQ Nordic: „Úžasnou vlastností série Posel smrti je právě unikátní atmosféra, o kterou se v původní trilogii zasloužilo studio KING Art.“ Také vám zde něco nehraje? No jasně, KING Art s trilogií nemá prakticky nic společného. Jediná zmínka o účasti na vývoji se dá dohledat pouze na stránkách samotných vývojářů, a i tam se hovoří pouze o druhém díle, kde navíc jen vypomáhali.

Tisková zpráva se sice opírá o původu značky jako takové, ale zmínit se o českých kořenech nebo i německém studiu Cranberry asi není v souladu s marketingem THQ Nordic. Smutné. Pak je také otázka, proč se hrou vyrukovali právě teď. Ale určitě to nijak nesouvisí s obrovskou oblíbeností stejnojmenného seriálu od BBC, respektive Netflixu...

Když však pominete tyto nedostatky, mohlo by ve výsledku jít o příjemnou temnou adventuru. Black Mirror navíc vychází již 28. listopadu na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Nejnovější články