Česká strategie Aggressors: Ancient Rome se rychle blíží a láká do bety
zdroj: tisková zpráva

Česká strategie Aggressors: Ancient Rome se rychle blíží a láká do bety

10. 5. 2018 9:55 | Preview | autor: Václav Pecháček |

Česká 4X strategie Aggressors: Ancient Rome se od doby, kdy jsme o ní psali naposledy, pořádně rozrostla. O nový podtitul, o zkušené vydavatele Slitherine, o spoustu obsahu – takovou spoustu, že se za chvíli chystá plné vydání. Po vůdci schopném vyzdvihnout je ke slávě a velikosti touží Řím, Kartágo, Athény, Sparta, Ptolemaiovci i spousta nemytých barbarů. Kdo má odvahu a chuť pustit se do propracované simulace antického stratéga, ten ať si začne ostřit gladius.

Stránka na Steamu sice hlásá staré známé nekonkrétní Coming Soon, ale to až tak nevadí. Otevřela se totiž možnost přihlásit se do betatestu, v němž si vyzkoušíte všechno, co v Kubat Software vymysleli, a ještě jim pomůžete co nejvíc vypilovat plnou verzi. Ta by měla dorazit někdy ve třetím kvartálu letošního roku.

zdroj: Vertical Entertainment

Aggressors na první pohled připomínají Total War: Rome II bez realtimových bitev, ale na ten druhý daleko víc vynikne podobnost se sérií Civilization. Vaše role je spíš státnická než vyloženě generálská. Můžete vyrábět osadníky a obestavět mapu farmami, klíčovou roli hraje detailní diplomacie a výzkum, a válčení by tak mělo být jen jednou z mnoha povinností, které vám poddaní uloží na bedra.

To samozřejmě neznamená, že by se na násilnou stránku zapomnělo. Možná nebudete své vojáky ovládat přímo v poli, ale bitva se beztak nejlíp vyhrává ještě předtím, než začne. Zaútočte ze správných pozic, využijte terén a všechny možné přednosti svých mužů, vyhněte se jejich slabinám, a všichni nepřátelé před vámi budou prchat jako zcela demoralizovaní zajíci.

Aggressors nabízejí kromě historického módu i sandbox v pravém slova smyslu. Můžete si úplně klidně nastavit náhodnou mapu s civilizacemi halabala rozházenými tam i tady, a tím pádem třeba popadesáté zažít něco nového. A i dějinám věrný mód nabízí plno zajímavých možností. Co třeba založit nové náboženství, nebo když už jste v tom, rovnou utvořit kult kolem své vlastní vyvolené maličkosti?

Já bych tvořil milerád. Od doby, co jsem hru zkoušel ve Vídni na konferenci CEGC 2016, už uplynulo příliš mnoho vody a jsem zvědavý, jaká překvapení si nachystá plná verze. Je skvělé vidět, že kreativní pouť autorů po Via Appia až do vysněného Věčného města je skoro u konce. Nechť oněm několika posledním krokům požehná Jupiter.

 

Nejnovější články