Days Gone připomíná akčnější The Last of Us v otevřeném světě s motorkářem
zdroj: tisková zpráva

Days Gone připomíná akčnější The Last of Us v otevřeném světě s motorkářem

14. 6. 2016 11:56 | Preview | autor: Honza Konfršt |

V rámci konference Sony představená byla představená nová postapokalyptická zombie akce Days Gone. Od zástupu konkurentů se odliší především povedenou grafikou a působivou atmosférou, která evokuje skvělou The Last of Us. Na rozdíl od ní je ale Days Gone mnohem akčnější a nakaženými lidmi rozhodně nešetří.

Severozápad Spojených států už dávno není co býval, civilizace se kvůli viru před dvěma lety zhroutila a svět brázdí hordy nemyslících monster. Hlavní hrdina jménem Deacon St. John ztratil životní partnerku i naději na šťastný a spokojený život a zbyla mu jen otevřená krajina a jeho věrná motorka.

St. John přežívá především proto, že byl před pádem civilizace jedním z členů motorkářského gangu Mongrels MC, kde násilí a zbraně nebyly ničím výjimečným. Předpoklady přežít má tedy St. John kvalitní, byť to samozřejmě není procházka růžovou zahradou a minimálně k psychice postavy je svět Days Gone tvrdý. Na to konto v traileru St. John vzpomíná na dobu, než se domy změnily v hroby, než vlaky přestaly jezdit a než z nebes začala padala letadla.

zdroj: Archiv

Vedle oznamovacího traileru Sony také ukázala desetiminutovou ukázku z hraní hry a spatřit tak lze některé ze základních mechanik. Mezi ty patří průzkum otevřeného světa spojený s lootem a s craftignem. V samotných soubojích přitom půjde využívat i prostředí a ve videu tak vidíte například likvidaci části horsy za pomoci rozkutálených klád.

Gameplay video přitom představuje dvojici z hromady plánovaných nepřátel – Newts a Horde. Druhé jmenované jistě není třeba nijak obšírně představovat, jde prostě o dav hladových zombií, které umí celkem rychle utíkat. Newts ale za sebou mají drsnější příběh. Jedná se o teenagery nakažené a zmutované virem. Jde o mrštné a velmi nebezpečné nepřátele.

zdroj: Archiv

Osobně na mě hra nepůsobí příliš originálně, něčím se ale přeci jen odlišit umí. Na první pohled musí hráče zaujmout především grafika, ona zmíněná atmosféra a fyzikální engine. O to všechno se stará hardware PS4 v kombinaci s Unreal Enginem 4, který v tomto případě umí vykreslit i působivé davové scény. Na vysoké úrovni je určitě i motion capturing, za pomocí kterého autoři vytvořili spoustu sympatických detailů, kam patří například povedené zpracování plížení či ladné rozpohybování skriptovaných scén. 

Kdy akce Days Gone dorazí, to je zatím otázkou. Jisté však je, že hra zamíří minimálně na PS4. Zda se objeví i na jiných platformách zatím nevíme. Jisté ale je, že jen o lovu potravin hra nebude. Tím pravým jádrem vyprávění má být boj o udržení si naděje a snaha ukázat, že v krizi se lidé představí jako skutečné lidské bytosti plné života i emocí. I když ve videu si St. John koupí čas tím, že nechá sežrat jiného přeživšího...

Nejnovější články