Destiny od Bungie není MMO, ale velká co-op střílečka
zdroj: tisková zpráva

Destiny od Bungie není MMO, ale velká co-op střílečka

17. 2. 2013 20:00 | Preview | autor: Petr Poláček |

Destiny je zatím plánovaná pro všechny konzole, současné i ty budoucí, krom Wii U a PC – minimálně pro tuhle chvíli. A není to onlineovka, takže nehrozí žádné měsíční poplatky. Hra však bude vyžadovat konstantní připojení k internetu. To jsou pro mě zřejmě nejhlavnější informace z dnešního oficiálního odhalení nové střílečky od Bungie, tvůrců série Halo. V článku najdete video, kde tvůrci z Bungie (krásně a nadšeně, jak jinak) hovoří o Destiny ve velmi obecné a rozmáchlé rovině, ale neuvidíte ani jeden jediný záběr ze hry – jenom nádherné koncept arty. V průběhu zítřka, až si na Games utřídíme informace z různých preview z herních magazínů, jejichž redaktoři se před nějakou dobou účastnili prezentaci hry v USA, se Destiny pokusíme shrnout lépe. Zatím to ale vypadá následovně:

Co je tedy Destiny? V jádru střílečka, kterou lze hrát sólo, multiplayerově, ale stavěná je zejména pro nahodilé i plánované kooperativní seance. Tváří se ale napůl jako onlineovka, protože nabízí perzistentní svět, kde se střídá den a noc, a odvíjí se v něm „epický“ příběh o tom, jak neznámou silou takřka zničené lidstvo padlo z piedestalu nadvlády nad galaxií a nyní se pokusí získat zpět své planety, měsíce a obecně území, v mezičase obsazená různými cizími rasami a národy.

V Destiny se zjevně pojede na různé classy, postavu svého guardiana si budete postupně vylepšovat a customizovat, ale o tom, jak bude probíhat interakce s ostatními hráči, třeba při domlouvání společných aktivit, o tom zatím Bungie mlčí. Třeba na Eurogameru padají zmínky o kooperativním principu hry ve smyslu Borderlands, jen v mnohem větším měřítku – více hráčů, větší akce, více aktivit pro hráče samotné i kooperující. A hlavně novátorský způsob párování. Zatím tedy bez důlžitých detailů o tom, jak by to mělo fungovat. Něco je sice k vidění na videu, ale to ke kloudným závěrům nestačí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Destiny je vůbec zaobalena neuvěřitelným množstvím neznámých. Zatím se mi zdá, že tvůrci z Bungie spíše jen z ideologického hlediska nechtějí Destiny řadit do ranku MMO stříleček. Jinak tam hra zjevně patří. Uvidíme ale, až svůj plán odkryjí v celé míře. A až si utřídím rozhárané myšlenky nad vším, co jsem během chvilky o hře načetl.

Jisté je v této chvíli pouze to, že Bungie buduje s Destiny něco velkého a dlouhodobého, jak už ostatně víme delší dobu ze smlouvy s Activision. Plán je nastaven na 10 let budování tohoto universa, což zjevně zahrne několik her. Jestli půjde o obsahové balíčky, aby člověk mohl žít v rámci Destiny univerza, to se uvidí, ale zatím mi to vystupuje jako jedna z těch reálnějších variant. Zkrátka, nechme si představení hry všichni nechat projít hlavou a určitě se o tom pobavíme jednak zítra, ale i v úterý v podcastu. Zatím určitě zamiřte na homepage hry, potažmo na web Bungie. Pokud vás Destiny zajímá, což by mohla, tak se budete chtít zapsat k odběru newsletteru a tak dále.

Nejnovější články