Dinosauří expanze Journey to Un'Goro 7. dubna pořádně zahýbe s Hearthstone
zdroj: tisková zpráva

Dinosauří expanze Journey to Un'Goro 7. dubna pořádně zahýbe s Hearthstone

5. 4. 2017 11:38 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Hearthstone teď probíhají smuteční tryzny za balíčky, které odejdou s nástupem Roku mamuta, respektive, ti, kteří nechtějí hrát v té nádherně nestabilní metagame prvních dvou týdnů se zoufale snaží nabrat co nejvíc ranků. 7. dubna totiž v Evropě vyjde nová expanze Journey to Un'Goro a pořádně zahýbe hrou. V první řadě se projeví odrotování tří edic ve Standard formátu, ale protože Blizzard už ukázal všech 135 karet, dovolím si říct, že i z důvodu síly, která se v expanzi skrývá.

Všechny karty si můžete prohlédnout na oficiálním Facebooku a nebo třeba zde. Čeho si jde v první řadě všimnout, je silný důraz na zpomalení celé metagame, které na nižších rancích dominoval šaman v jedné ze svých podob (aggro, midrange, Jade) a Pirate Warrior, vedle jehož agresivity a rychlosti bledne i Face Hunter blahé paměti. V Un'Goro najdete řadu laciných a zároveň efektivních Taunt minionů, kteří velmi rychle zpomalí v čele s vynikajícím Tar Creeperem.

Dalším prvkem, který postaví do cesty aggru Taunt je nová mechanika Adapt, který vám dá nabídku modifikovat miniona výběrem jedné ze tří možností z celkových deseti – kromě věcí jako plus 3 do útoku nebo nemožnosti jej zacílit kouzly je tu i Taunt. Jen musíte mít štěstí, aby vám jej hra nabídla. Najdete zde i kraba, který požírá piráty, u nějž jde nejen o mechaniku proti přerostlým minionům, ale třeba i brzkou 3/4 Beast potvoru poté, co sežerete vlastního piráta v druhém kole.

zdroj: tisková zpráva

Celým Journey to Un'Goro se nesou dvě klíčové mechaniky z hlediska typů minonů – Beast a Elemental. Myslím, že zase bude možné efektivně hrát Beast Huntera a snad i Beast Druida, protože množství potvor tohoto typu a karet, které s nimi pracují je opravdu dost. Hunter dokonce může vyměnit s pomocí Dinomancy vyměnit svůj agresivní hero power za 2/2 posílení Beasta. Přidejte k tomu řadu Deathrattle efektů a Hunterův Quest, který vám naháže do balíčku 15 Raptorů a paní Krushovou.

Druhým typem miniona, který dostane obrovskou podporu, je Elemental a hádám, že velmi brzy vznikne několik balíčků, z kterých se celá meta otřese. Pokud půjdete cestou synergie Elementálů, můžete rozdávat cílené poškození, Discoverem si objevovat další (takže se můžete i mimo Šamana dostat k Al-Akirovi, který nově získal spolu s dalšími status Elementala) a nebo v Šamanovi využít poměrně komplexní balíček karet pracující s Elementaly.

Jak už bylo řečeno, novým typem karty bude Quest. Jde o legendární kouzlo, které budete mít na ruce v prvním kole, nepůjde zničit a pokud splníte jeho podmínky, aktivuje se nějaký silný efekt. Každé povolání má jeden a momentálně je dost obtížné odhadovat, který je nejlepší. Warriorův vám dá zbraň a Hero Power jako měl Ragnaros, Rogue promění všechny vaše potvory na 5/5 a Mage rovnou přidá nové kolo.

zdroj: tisková zpráva

Když si vezmu, že odejde řada silných karet ze Standardu, přidají se k tomu nové zakázané karty z Core Setu a podívám se na karty z Journey to Un'Goro, řadu hrdinů asi čekají pořádné otřesy. Bohužel, jako stále dominantní mi přijde Šaman, který ke svému základnímu balení „poradím si se vším“ dostane další hračky a odchod Trogga ani Totem Golema jeho pozicí neotřese. Oslabená bude Miracle Rogue, ale nové karty mají potenciál na hned několik nových taktik (Combo Tempo, kradení s Deathrattle, pořád žije Miracle, byť bez Conceal a Tomb Pillagera slabší), s Reno Jacksonem logicky odejdou všechny Reno decky a nejvíce bude muset hledat své místo Mage. Bez Ice Lance, Forgotten Torch či Arcane Blast to nebude tak snadné.

Warrior se možná zase bude moci vrátit ke své Control variantě, i když tu pořád visí ve vzduchu hrozba Jade Druida, kterého prostě ve Fatigue nedáte. Paladin bude mít víc svobody na práci s Murlocy a Silver Hand Recruity, ale těžko říct, zda se chytne do alespoň záblesku slávy neblaze proslulého Secret Pala. A Priest se bude muset adaptovat na fakt, že s odchodem velkého množství draků padne i jeho aktuálně hraná Dragon verze. Možná zase přijde Deathrattle verze? Warlock má spoustu novinek, které posílí jeho zahazovací „Disco“ variantu i Zoo.

zdroj: Vlastní

Nejlepší na tom všem ale je, že je jako s minulou rotací je velmi obtížné reálně odhadnout, jaká varianta top decků se chytí. Příliš mnoho věcí odchází, Un'Goro obsahuje příliš mnoho nových mechanismů a karet s potenciálem a tak jediné, nač bych si vsadil, je udržení se Šamana v nejvyšší úrovni. Jinak je otázka, kdo se vedle něj usadí. Čím víc, tím líp. 

Každopádně, stále ještě probíhá akce na oslavu Year of the Mammoth, tedy Roku mamuta, kdy odrotují staré sady, kdy za zalogování se do hry dostáváte zdarma odměny. Od zlaťáků, přes Dust, balíčky Journey to Un'Goro a Whispers of the Olds Gods až po finální odmění, jíž je zlatá verze Volcanosaura. Plus samozřejmě platí, že pokud si předobjednáte 50 balíčků, dostanete kromě slevy na ně i speciální cardback.

Nejnovější články