Druhý datadisk k Civilization umožní kulturní vítězství
zdroj: tisková zpráva

Druhý datadisk k Civilization umožní kulturní vítězství

9. 5. 2013 19:03 | Preview | autor: Ladislav Loukota |

Už v červenci, zrovna v době letního volna, má dorazit druhý datadisk pro Civilization V. Nese jméno Brave New World, zaměří se především na moderní éry a nově se dočkal ukázky v pořadu internetové televize Revision3, kde novinky popsal vývojář Ed Beach. Ve srovnání s dříve oznámeným obsahem datadisku nejde o žádné šokující změny, přesto je milé vidět i tak mlhavé nápady jako je třeba "archeologie" v praxi.

Představena byla především nová civilizace Portugalsko, která se v Brave New World pochlubí speciální námořní lodí. Ta nejenže bude lepší než soudobá Caravela, ale zároveň nabídne možnost zakládat po světě obchodní stanice a kopírovat tak příjmy sousedících městských států. Ekonomika a nebojové prvky vůbec budou velkým cílem Brave New World.

Zajímavě zní rovněž možnost uspořádat světový kongres. Nabídka se zobrazí první civilizaci, která objeví všechny další národy (zase to Portugalsko...). Kongres se oproti běžné diplomacii bude lišit v hromadění hlasů a dlouhém seznamu globálních rozhodnutí – od rozverného uspořádání světového expa po vnucení jednotného světové náboženství. Protlačené návrhy se nemusí líbit všem civilizacím, což prý vytváří novou mezinárodní dynamiku. Malinko zamrzí, že prakticky totéž už před lety pro Civilization IV nabídly datadisky a fanovské modifikace... ale nešť.

Naopak, originálním nápadem, který dá hráči možnost prožít nostalgii ze svého vlastního postupu, je mechanika archeologie. Civilization V totiž zaznamenává pozice starověkých událostí, například prvního souboje s barbarem. Tato políčka bude v moderní době možné navštívit podruhé a vybudovat na nich muzeum či sbírat jiné bonusové prvky.

Neděje se tak jenom pro sběratelský požitek, body budou jazýčkem na vahách v honbě za (staro)novým kulturním vítězstvím. Archeologii nechybí ani strategický element, protože kopat bude možné i na cizích územích, takže koloniálním velmocem nebude dělat problém vyďobat památky z celého světa! Pěkné.

Novinky ohledně Brave New World však i přes jízlivé komentáře o „objevování Ameriky“ dávají důvod k optimismu. Civilization V totiž neměla zrovna snadný start. Hra se pod vedením mladého designéra Jona Shafera pokusila herní koncept oživit a přinést jej masám, finální produkt však haproval, jak co se týče AI, tak s odstupem času i leckterých Shaferových nápadů.

Civce V dále především chyběly možnosti, na které se dobře zvykalo z Civilization IV rozšířené o všechny datadisky, a které zjevně teprve nyní přibývají s jejími vlastními expanzemi. Tak jen škoda, že ani v Brave New World se vůdcové nenaučili měnit oblečení dle historické doby. Třeba v dalším datadisku.

Expanze dorazí sotva za dva měsíce 12. července a kromě nových herních prvků se pochlubí i osmi dalšími novými civilizacemi, osmi zázraky, dvojící nových scénářů, novou historickou érou Industriální věk a dalším smetím. Pro další informace, ukázky ze hry a vtípky srovnávající herní supervelmoc Portugalsko s reálným, finanční krizi postiženým Portugalskem, si dejte tohle 24 minutové video.

Nejnovější články