EA zavírá Mythic Entertainment, tvůrce Dark Age of Camelot a Warhammer Online
zdroj: tisková zpráva

EA zavírá Mythic Entertainment, tvůrce Dark Age of Camelot a Warhammer Online

30. 5. 2014 20:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Studio Mythic Entertainment by si podle mnohých za zprznění legendárního Dungeon Keepera nezasloužilo nic pěkného, ale zrušení Mythicu určitě nikdo nepřál. Už jen kvůli výraznému odkazuv podobě her, který po sobě studio zanechalo. Bohužel však EA oficiálně potvrdila, že studio založené v roce 1995 skutečně zavírá.

“Studio EA Mythic zavíráme, protože chceme soustředit vývoj našich mobilních her do jiných studií a lokací. Se zaměstnanci které to postihlo, spolupracujeme, abychom jim při hledání nového zaměstnání poskytli podporu - ať už v rámci EA, nebo u jiných společností,” stojí ve vyjádření EA pro Kotaku.

Poslední hrou studia Mythic byl sice mobilní Dungeon Keeper, ale to už nebylo studio, na které fanoušci online her nezapomenou hlavně díky přelomovému titulu Dark Age of Camelot z roku 2001. Hra s trojicí mytologických frakcí nabízela vedle PvE hry zejména masivní PvP bitvy právě mezi frakcemi, což je prvek, který dnes používá řada jiných her. A zatímco Mythic už není, Dark Age of Camelot stále funguje. Hru totiž od února tohoto roku provozuje studio Broadsword Online, které sestavil spoluzakladatel Mythicu Rob Denton s několika kolegy.

Po DAoC měli vývojáři Mythic slušně našlápnuto, aby žánr online her posunuli opět o kus dál prostřednictvím ambiciózního titulu Imperator Online, který si pohrával s myšlenkou "co kdyby Římská říše přetrvala do dnešních dnů?". Akční MMO hra měla nabízet možnost hrát za lidi a několik druhů emzáků, přičemž koncept byl zaměřený na PvE s mlhavě načrtnutými PvP eventy. Nakonec ale v roce 2005 Mythic přerušil vývoj Imperator Online, aby se vývojáři mohli soustředit na čerstvě oznámený projekt Warhammer Online, který však Mythicu zjevně zlomil vaz.

V roce 2008 spuštěná hra nezaznamenala větší úspěch, po celou dobu provozu paběrkovala a marně se snažila vzbudit zájem většího množství hráčů. Nakonec EA v prosinci 2013 provoz Warhammer Online ukončila úplně. A Pak už to šlo s Mythicem ráz na ráz.

Neúspěšný MOBA titul Warhammer Online: Wrath of Heroes se nedostal ani z otevřené bety, mobilní Ultima Forever: Quest for the Avatar díru do světa rovněž neudělala a mobilní Dungeon Keeper... škoda mluvit. Ale to už byla pouze křeč těsně před smrtí.

Zejména tohle video z prezentace Warhammer Online na E3 2006 musíte vidět. Je to hvězdná chvíle Paula Barnetta, ze kterého Pavlův záznam udělal hvězdu mezinárodního internetu :)

Ideový odkaz studia Mythic naštěstí dále nesou spoluzakladatelé firmy a její klíčoví lidé zároveň. Rob Denton v Broadsword Online dále provozuje Dark Age of Camelot a Ultima Online, zatímco Marc Jacobs připravuje s novým studie City State Ent. duchovní pokračování Dark Age of Camelot s názvem Camelot Unchained. Mythic tak vlastně žije nadále skrze šikovné vývojáře, kteří jsou v jakémkoli týmu stejně tím nejdůležitějším.

Nejnovější články