Earth 2150
zdroj: tisková zpráva

Earth 2150

25. 4. 2000 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Earth 2150 - první dojmyAutor: Rival & ACEPublikováno: 25.dubna 2000•Revoluce ...


Earth 2150 - první dojmy

Autor: Rival & ACE
Publikováno: 25.dubna 2000

Revoluce
"Neměňte pouze svůj pohled na strategie v reálném čase... změňte styl jejich hraní". Tato věta jednoduše spojuje všechny důvody, proč s největší pravděpodobností bude Earth 2150 největší revolucí v žánru real-time strategií od roku 1997, kdy vyšel Total Annihilation. Jak slogan říká, Earth 2150 vám opravdu umožňuje zcela změnit styl hraní, ale o tom postupně.

Není žádným tajemstvím, že žánr RTS (real-time strategie) byl před několika lety značně přeplněn, v době, když to byl relativně nový styl, kdy spousta společností ve snaze utržit nějaký ten rychlý peníz produkovala hry v tomto stylu. Naštěstí se od dob Dune 2 spousta věcí změnila. Funkce jako počítání světelných zdrojů v reálném čase (real-time lighting), skutečná deformace 3D terénu a reálná válečná mlha (fog of war) jsou pouze některé z technologií, které jsou v tomto žánru považovány za nutnost. Podle toho, co jsem zatím viděl, splňuje Earth 2150 všechny tyto požadavky a současně slibuje přinést něco opravdu nového a tím osvěžit žánr RTS.


Za vším je ukryt příběh - i u RTS
Příběh se mohl od prvních momentů vývoje trochu změnit, nicméně hlavní myšlenka zůstala zachována. "Měsíční korporace (Lunar Corporation)" je společnost, která byla založena v roce 2002 s cílem uvést lidstvo k vesmírnému cestování. Tím byl založen monopol na průzkům vesmíru a kosmos jako takový. Díky krizi v letech 2012 až 2014 se Měsíční korporace dostala ke všem vesmírným technologiím, které měla patentována NASA. První vesmírné město bylo dokončeno a umístěno na orbit v roce 2034, což mělo za následek migraci velkého množství nespokojených pozemšťanů na "Orbitální město 1". Se zhoršujícím se stavem země, každý chtěl žít na Orbitálním městě 1. Stavba druhého města započatá v roce 2036 nebyla nikdy dokončena, protože v následujícím roce byla založena první stabilní základna na Měsíci.

Velká válka v roce 2084 zapříčinila ohromnou evakuaci Orbitálního města 1 do nového města na Měsíci s názvem LUNA 1. S těmito událostmi Měsíční korporace zastavila veškerý kontakt se Zemí a začala se vyvíjet svou vlastní cestou. Země byla v troskách, veškerá mocenská sídla byla zničena, ale 12 z bývalých amerických států se reorganizovalo a založilo Spojené civilizované státy (United Civilized States - UCS). Klan Khan z východní Evropy a Asie měl přístup k jaderným zbraním a tak byl schopen mimořádně úspěšných vyjednávání s bojácnými sousedy, takže nakonec založil novou zemi, Euroasijskou dynastii (Eurasian Dynasty - ED). Po mnoha letech rozvoje se opět objevila hrozba války, tentokrát mezi ED a UCS.

Tato válka byla gigantických rozměrů, takže jí byl ovlivněn zemský orbit. V roce 2150 vědci vypočítali, že během několika let se vzdálenost mezi Sluncem a Zemí zmenší o 17%, čímž se natolik zvětší přitažlivá síla, ža praskne zemská kůra a zničí na povrchu vše živé. Vypadá to, že jedinou šancí na přežití je masová migrace Země na Mars, ale naneštěstí ohromné náklady na válku prakticky zmrazily vesmírný výzkum. Ohromná spotřeba materiálů nutná k přemístění tak velkého počtu lidí nebyla na Zemi k dispozici, takže se rozpoutala další válka o zbývající zdroje. Měsíční korporace také začala prohledávat Zemi z důvodu potřebných materiálů, takže se připojila do války. Tentokrát je to ale bitva o přežití.

Nejen pěkný vzhled
První věcí, kterou vás Earth 2150 zaujme je grafika. Preview verze, kterou jsem hrál, zcela využívala vymoženosti 3D enginu jako real-time osvětlení, 3D deformace terénu, realistická válečná mlha a částicové systémy. Ve hrách je strašně obtížné vytvořit graficky pěkný déšť, protože je tvořen z ohromného množství malých částeček vody na malém prostoru. Když grafik vytváří podobu deště, je nutné aby byl animovaný takovým způsobem, aby hráč stále viděl skrz něj. Průhlednost deště v Earth 2150 vypadá opravdu dokonale a reálně a přesto je přes něj hrací plocha pěkně viditelná.

pokračování

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva



Nejnovější články