Epic Mickey - preview
zdroj: tisková zpráva

Epic Mickey - preview

30. 12. 2009 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Slavný Mickey Mouse se chystá k návratu v pohádkovém vyprávění pro dospělé, v němž coby zdatný kreslíř s magickým štětcem umí přetvářet svět k obrazu svému.

Autor: Mart
Publikováno: 30. prosince 2009


Obrázek zdroj: tisková zpráva Slavný Mickey Mouse (říkejme mu odteď familiárně Miky) se chystá k návratu na herní scénu v nejnovějším projektu Warrena Spectora a jeho Junction Point studia. Jde přitom o poněkud atypické dobrodružství, cílené exkluzivně na konzoli Wii. Dobrodružství, v němž má hlavní protagonista svou původní podobu, která byla u něj k vidění na konci dvacátých a na začátku třicátých let minulého století!

Miky bude ve hře Epic Mickey ústřední postavou a logicky se můžeme těšit i na řadu dalších figurek z dílny Walta Disneye, byť mnohé z nich se řadí do kategorie již zapomenutých. A jako takové obývají podobně zapomenutou lokaci - Cartoon Wasteland, kam se nyní Miky proti své vůli dostane. Jeho nedobrovolná návštěva podivného a místy i dosti bizarního světa, inspirovaného mj. známými atrakcemi z Disneylandu, má přitom své kořeny hluboko v minulosti. Kdy byl myšák Miky vším, jenom ne tím dnešním, veskrze kladným hrdinou. A díky jeho četným neplechám a nepěkným kouskům tu vznikla kreatura jménem Phantom Blot a následně i samotný Cartoon Wasteland.

Zapomenutý svět králíka Oswalda
Spector přitom zápletku pojal poměrně originálně, jako jakousi paralelu skutečného příběhu. V něm figuruje na předním místě králík Oswald (Oswald the Lucky Rabbit), de facto starší sourozenec Mikyho a jedna z vůbec prvních kreací Disneyova studia. Ovšem ještě z časů, kdy studio patřilo pod křídla Universal, kde na Oswalda mají stále licenci! Disney po svém osamostatnění posléze navrhl černého myšáka a po jeho úspěšném tažení kresleným světem pohádek si na Oswalda už nikdo ani nevzpomněl.


Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
oficiální obrázky od výrobce

Spector ovšem Oswalda pro potřeby hry Epic Mickey poslal na odpočinek do překrásného světa, který vytvořil čaroděj jménem Yensid (čti pozpátku). Bohužel, Miky při jedné své výpravě napomohl k vytvoření zlovolného Phantoma Blota, který tohle univerzum - včetně Oswalda a dalších postaviček, napadl a posléze přeměnil na nehezký Cartoon Wasteland. Přičemž právě sem a právě teď Phantom Blot zavlekl také Mikyho! Myšák tu tak musí napravit své hříchy "z mládí" a udobřit si Oswalda, aby společnými silami mohli dát věci zpátky do pořádku.

Osoby a obsazení
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Naštěstí na boj se zlem nebude Miky tak úplně sám. Na svou stranu můžete získat například takové gremliny, roztomilou rasu, jež jako jediný zástupce dobra dokáže proti Phantomovi vystoupit. Pokud jim Miky zkraje pomůže, dostane se mu na oplátku mnoha užitečných rad a tipů. Dalšími tvory, na které zde narazíte, jsou malí roztomilí králíčci, potomci zmíněného Oswalda, resp. "produkty" jeho lásky k Ortensii. Hodně se přemnožili (inu jako ti králíci) a co se týče jejich vztahu k Mikymu, jakožto jejich strýci, mají ho opravdu hodně rádi. Bohužel je projevování náklonnosti k příbuznému hodně nebezpečné. Jejich zvyk se v houfu houfně vrhnout na Mikyho, může vést ke ztrátě rovnováhy hlavního hrdiny a následný pád směrem do velkých problémů. Ovšem problémy budou mít jinak na triku především klasičtí zástupci temnoty.

Ačkoliv byl Phantom Blot antagonistou už od svého vzniku v třicátých letech minulého století, podle Spectora byla jeho dřívější vystoupení nepříliš přesvědčivá. Až v Epic Mickey prý bude mít tohle zlo svou váhu. K ruce bude mít přitom fůru malých přisluhovačů nazvaných Blotlingové, vlastních to dítek, co budou hlavnímu hrdinovi na potkání ztrpčovat život. Blotlingové ale nebudou příliš chytří, jako spíše hodně otravní a zároveň i trochu Zvětšit zdroj: tisková zpráva komičtí. Což nahrává celkově lehčímu vyznění tohoto díla, které ale mělo ze začátku, díky uniknuvším artworkům, mnohem temnější a dospělejší vyznění.

Nicméně Botlingové mají být jenom další v řadě herních kreací, s nimiž bude možná "komunikace" pomocí magického štětce, klíčové to propriety, o níž si povíme více na dalších řádcích. Vedle Botlingů se dočkáte také nepříjemných robotických Beetleworxů, představujících velké nebezpečí třeba z důvodu, že na ně žádné malířské tahy neplatí…

Žánrový mix
Na co se tedy můžeme vlastně těšit? Na něco, co má být údajně zajímavým mixem stylů Tima Burtona a Walta Disneye. Na netradiční pohádkové vyprávění pro dospělé, které může všechny děti pořádně vyděsit - tady třeba díky atmosférickému ozvučení. Na hru, jež má být velice zábavná a inteligentní a má si brát to nejlepší z legendárních hitů jako je Zelda, Mario, Ratchet & Clank či Deus Ex.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Spector při téhle příležitosti zmiňuje silný a emotivní příběh a také velké množství dialogů. Epic Mickey má být jakýsi další příklad žánrově hybridní hry, v níž se míchají různé ingredience. Je to zčásti plošinovka, akce a RPG. Přičemž způsob, jakým se zde budete s hlavním hrdinou prezentovat a vystupovat, má mít vliv nejenom na reakce NPC, na další úkoly a příběh, ale též samotný vzhled vašeho myšáka. Jenž se zde má představit co hodně zdatný kreslíř, který za pomoci magického štětce a dalších nástrojů dokáže přetvářet svět zcela k obrazu svému.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ano, Mickey zde bude moci stejně tak tvořit, jako bořit a ničit. Samozřejmě, že nedostane pro své úsilí, ať už bude jakékoliv, tak zcela volnou ruku. Nicméně pokaždé v ní budete mít kreslící nástroje, s jejichž pomocí a skrze intuitivní tahy wiimote ovladače definujete svůj záměr. Pakliže upřednostníte destrukci a boj, začnete se vizuálně lehce měnit a deformovat. Kreativní aktivita a snaha napomoci zdejším obyvatelům z vás naopak udělá o něco přitažlivější ikonu. Dobré skutky mohou ve finále znamenat i bonus v podobě vyhnutí se střetu s bossem! Ať tak či onak, postupem času budete nabývat nových schopností a získávat eventuálně nové přátele. Díky tomuhle atributu se Epic Mickey tváří, že by mohl nabídnout zajímavou znovuhratelnost…

Nápadité zpracování
Chcete konkrétní příklad pro alternativní řešení problému? Třeba úroveň, ve které máte za úkol najít jednotlivé části mechanického kačera Donalda, kterého si kdysi vytvořil Oswald jako svého společníka. Jedna cesta je dostát tomuto úkolu se ctí a kačera dát posléze dohromady. Ovšem ta druhá nabízí alternativu prodat nalezené díly a za získaný kapitál si posléze zakoupit nějaké vylepšení. Ovšem za cenu, že tímhle skutkem přijdete o možného přítele.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
starší scany v galerii

Co se za zmíněnými vylepšeními skrývá? Např. takový náčrtek se stopkami, umožňujícími následně zpomalit čas. Uvedené vám může výrazně usnadnit střet s nepřítelem, nebo se lépe vypořádat s úskalími herního prostředí. Další na řadě je třeba skica s TV, která pro změnu zaujme všechny zúčastněné natolik, že Miky může klidně projít dále, zcela neobtěžován. Otázkou zůstává, jaká budou omezení pro tyhle nápady - množství barvy pro malování vybraného vzoru, jež se bude postupně spotřebovávat a na k tomu určených místech Zvětšit zdroj: tisková zpráva doplňovat?

Speciální pasáže
Zajímavostí budiž info, že vás tady čekají pravidelné plošinovkovité pasáže, tvořící jakýsi předěl mezi jednotlivými herními lokacemi. Tady pak musíte klasicky přeskákat mezi pohybujícími se plošinkami a čelit přitom ještě řadě dalších potíží. Zmiňované pasáže však, na rozdíl od zbytku hry, budou prezentovány ve 2D rozměru a poběží jakoby na filmovém pásu, což působí nesmírně stylově! Konečně stejně jako nehratelné sekvence, blížící se svým grafickým vyzněním do značné míry půvabným koncepčním nákresům.

Na vámi postupně zvelebovaném území Cartoon Wasteland se přitom bude nacházet spousta speciálních vstupenek, které budete sbírat. Jedná se o jakousi zdejší měnu, která vám umožní přístup do dalších herních lokací a dále pak koupi důležitých posílení, věcí a bonusů. Počítaje v to navýšení ukazatele zdraví, nebo dalších náčrtků, jež poté zpřístupní nové možnosti.

Závěr
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Epic Mickey do značné míry evokuje dřívější Okami, ale tvůrci se sebevědomě tváří, že půjde o mnohem sofistikovanější hraní. Kreativnější. A v neposledku i variabilnější. Je možná trochu škoda, že myšák Miky je tady provázán s jednou jedinou platformou - Wii, která na jedné straně přeje novým nápadům, ale mnohdy tvůrce nedokáže odměnit odpovídajícími prodeji. Což by pak na druhé straně mohl být důvod pro to, aby se nezbedný Miky, díky nově představeným pohybovým ovladačům zbyvších konzolí, ukázal i na dalších herních systémech. Ale nepředbíhejme, prozatím stále platí, že Epic Mickey míří pouze na Wii a to v závěru roku 2010.

Související články: Novinky...



Mart


 
 

Nejnovější články