Fargo právě spustil betu Wasteland 2 pro platiče z Kickstarteru
zdroj: tisková zpráva

Fargo právě spustil betu Wasteland 2 pro platiče z Kickstarteru

13. 12. 2013 11:15 | Preview | autor: Adam Homola |

Co takhle malý dárek na Vánoce? Ne, Wasteland 2 ještě nevychází, hry se dočkáme až v příštím roce. Vývojáři se už ale blíží ke konci a nyní se Brian Fargo a jeho tým vytasili s betou. Ta s sebou nese několik úskalí a víc než kdy jindy platí, že tohle není taková ta beta, která by měla suplovat demo a předvádět hru veřejnosti. Beta je prošpikovaná bugy a nedodělky a v současné chvíli je dostupná jen a pouze pro backery, kteří na hru na Kickstarteru přispěli minimálně 55 dolarů. Časem se bety dočkáme i na Steam Early Access, ale zatím je to pouze pro platiče z Kickstarteru.

Wasteland 2 je už z velké části hotový. Všechny hlavní systémy už tvůrci implementovali, teď už je zbývá jen doladit. Slovy Briana Farga je hra dobrá a právě beta, feedback, testování a ladění je to, co z ní udělá hru skvělou. Pokud si tedy chcete jen tak zahrát kousek nového Wastelandu, radši si počkejte na demo (jestli bude), nějakou pokročilejší betu nebo spíš až na vydání plnohodnotné hry. Aktuální beta je skutečně pouze pro backery, kteří se chtějí prokousávat nedodělanou a zabugovanou hrou a všechny nalezené chyby reportovat vývojářům. Běžní hráči by se měli otočit na podpatku hned ve dveřích a radši počkat.

První, co by vás mohlo v betě zarazit, je velká lineárnost hry. To je z toho důvodu, že v betě nejsou ještě přítomné všechny mapy a hlavně tam nejsou propojovací “huby”, které tomu všemu dodají ještě větší nádech svobody. Beta se bude postupem času rozrůstat, vývojáři do ní budou přidávat mapy i questy, ale teď je to spíš lineární záležitost. Nemáme se toho bát, finální hra taková nebude. Mapy ale nejsou samozřejmě to jediné, co v betě chybí. Absentují taky schopnosti (například Silent Move, Salvaging, Animal Whisperer a další) a systém postav je sice kompletně hotový, ale není vybalancovaný.

Dodělané není ani uživatelské rozhraní inventáře a tvorba postavy - nesedí fonty, barvy a beta prý dokonce obsahuje i gramatické chyby a překlepy. Na textové stránce se tedy musí ještě zapracovat, ale zvuk je na tom podstatně líp. S hudbou je Fargo spokojený, stejně tak i se zvuky. Těch je ve hře zatím málo a budou se přidávat další, aby herní svět působil živě a uvěřitelně. Měnit se budou i někteří dabéři - pro namluvení určitých věcí použili vývojáři dočasné záskoky jen aby tam něco bylo, takže profesionální dabing ještě není přítomen úplně všude.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Sem tam prý taky nejsou doladěné úrovně hlasitosti, takže pozor - občas na vás může vybafnout nějaký příliš hlasitý zvuk, jindy to zase třeba ani neuslyšíte. Finální nejsou taky rozhodnutí a jejich dopady napříč světem, ale třeba souboje už finální jsou, jen nejsou vybalancované. V některých oblastech tak můžete mít problém s neskutečně těžkými souboji a jinde to zase bude až příliš jednoduché. Ruku v ruce se souboji jde taky umělá inteligence, která je zatím také spíše jednodušší a přímočařejší, což v plné hře nebude.

Pracovat se bude na zatím hodně nevybalancované ekonomice světa, získávání zkušeností a podobných věcech. Stručně řečeno byste asi těžko hledali nějaký prvek hry, který je v betě stoprocentně kompletní, dodělaný a vybalancovaný a nebude se s ním už hýbat. Ale od toho je to beta. Vývojáři ji mezi backery nepouští jen tak na zahrání, ale právě kvůli tomu, aby mohli nasbírat co nejvíc feedbacku, hru pořádně otestovat a doladit. A když překousnete všechny ty chyby a nedodělky, tak se možná i zabavíte. Beta je zatím pouze na Windows. Verze pro Mac a Linux bude taky, ale z technických důvodů to bude ještě chvíli trvat.

Update na Kickstarteru zakončil Fargo velmi příjemnou zprávou. I přes všechny výše zmíněné nedodělky, chyby a nedokonalosti hry si s ní můžete mediálně dělat co chcete. Můžete z ní psát preview, dojmy, típat a zveřejňovat obrázky, nahrávat videa, dělat video preview, let’s playe nebo klidně celé hraní jen tak streamovat. A můžete si k tomu klidně zapnout i reklamy a vydělávat na tom, Fargo žádný podíl z reklamy vašich videí nechce. Což je v kontextu toho, co se teď děje na YouTube za zvěrstva, velice pěkná věc.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Vývojáři mají pouze jednu jedinou podmínku k videím a streamům - chtějí po vás, abyste ve videu vždy naprosto jasně a zřetelně uvedli, že jde pouze o ranou betu pro backery a že to nereprezentuje kvality finální hry. Což je naprosto fér a dává to smysl. Už tak jsou vývojáři odvážní, protože se teď dostane ven spousta videí, na kterých nebude Wasteland 2 vypadat asi úplně perfektně. Ale stačí, když na to coby tvůrce videa upozorníte a všechno bude v pohodě a hráči a diváci to snad pochopí.

Nejnovější články