FIFA 20 výrazně vylepšuje kariéru pro jednoho hráče
zdroj: tisková zpráva

FIFA 20 výrazně vylepšuje kariéru pro jednoho hráče

8. 8. 2019 11:31 | Preview | autor: Václav Pecháček |

Tak přece jen. Každý rok v nové Fifě vyhlížím zásadnější změny v kariérním módu pro jednoho hráče a tentokrát jsem se, zdá se, dočkal. Ne že by FIFA 20 slibovala revoluci, nějaký Football Manager Lite, ale vidět novou hráčskou a týmovou morálku, vylepšené tiskové konference, lepší umělou inteligenci cizích manažerů a změny potenciálu v závislosti na výkonech je i tak dobré znamení.

Začneme faktorem, s nímž se ve Football Manageru všichni virtuální trenéři potýkají dnes a denně: morálkou čutálistů. Ta v určité formě existovala i v minulých ročnících, ale působila tak nějak zbytečně a neměla vliv na zbytek zásadních systémů. To se teď změní, protože hráči s dobrou morálkou budou na hřišti lepší než jejich nespokojení kolegové.

Tím pádem musejí manažeři dostat i další nástroje, jak morálku ovlivňovat, a přesně takový nástroj představují nové tiskové konference. V těch si nyní vybíráte konkrétní odpověď, která může vyhovovat hráčům s jedním typem osobnosti, ale nakrknout jiné. A občas dojde i k individuálním rozhovorům jeden na jednoho přímo s vašimi svěřenci, kde si také budete vybírat, co jim řeknete.

FIFA 20 zdroj: tisková zpráva

Na papíře je to moc pěkná novinka, ale stejně je u mě co do důležitosti až na druhém místě. Vede totiž „dynamický potenciál“. V podstatě to znamená, že když svého mladíka necháte často hrát v základní sestavě a jemu se bude dařit, vyroste z něj lepší hráč. Když bude naopak nějaký potenciální Messi vysedávat na lavičce nebo na tribuně, nakonec z něj vyroste spíš Ravel Morrison (klidně si místo něj dosaďte svou vlastní zkratku pro nenaplněný talent).

Stejný systém mimochodem funguje i pro starší hráče – pakliže váš pětatřicetiletý dědula bude pořád hrát a pořád podávat slušné výkony, jeho statistiky nebudou padat zdaleka tak rychle, což je milé – Fifu by jeden mohl klidně obvinit až z ageismu, protože někteří ani ne zas tak prastaří hráči se tam umí zhoršovat strašlivě rychle.

Dynamický potenciál by měl elegantně vyřešit jeden propojený problém. Kariéra ve Fifě se často potýkala s tím, že si týmy nashromáždily hromady vynikajících talentů a po pár sezónách byly všechny týmy Premier League k prasknutí nacpané vyššími osmdesátkami. Teď už nebude možné vypěstovat tolik elitních hráčů najednou.

No a tak jediné, nač si v tomhle kontextu můžu postěžovat, je skutečnost, že vyhodnocení změny potenciálu probíhá až na konci každé sezóny. Doufal bych, že hra změnu zvládne vypočítat normálně během roku, aby se můj hráč začal vyvíjet rychleji hned poté, co nastřílí 10 gólů v 5 zápasech, a ne až na konci sezóny, když si hra milostivě všimne, že to je nejlepší střelec ligy.

FIFA 20 zdroj: tisková zpráva

Další vylepšení kariérního módu se nesou spíš v kosmetickém rázu. Můžete si teď například do daleko větší míry upravit svého manažera, dát mu konkrétní oblečení a doplňky, a dokonce jsou k dispozici i ženské trenérky. Těch tedy v mužském fotbale moc není, ale proč nebýt první vlaštovkou, která všechny ty přeplacené frajírky srovná do latě?

Jinou příjemnou drobností je třeba skutečnost, že při generování novinových článků o vašich zápasech hra bude používat přímo screenshoty z hraní. Takže pokud budou virtuální žurnalisté psát o Ronaldově gólu v poslední minutě, k článku opravdu bude přiložený obrázek branky, kterou jste před pár minutami sami vstřelili.

FIFA 20 zdroj: tisková zpráva

A je tu ještě jedna úprava, která má asi tak pět let zpoždění. Už jsem pomalu přestával věřit, že to někdy přijde, ale FIFA teď prý umí chytře reagovat na změny termínů zápasů! Už by se tedy nemělo stávat, že vám hra do kalendáře naprosto nerealisticky naskládá dva, tři mače hned po sobě, takže do posledního z nich musíte nasadit buď zcela vyčerpanou jedenáctku nejlepších, nebo béčko. A simulována bude dokonce i zimní přestávka.

Kompletní seznam vylepšení včetně drobných úprav uživatelského rozhraní, aktualizace pravidel některých divných soutěží (dívám se na tebe, rakouská Bundesligo!), čtvrtého střídání v prodloužení, trenérů správně vybírajících svou nejsilnější jedenáctku nebo zvýšení ceny obránců na přestupovém trhu najdete v Pitch Notes na oficiálních stránkách.

Nejnovější články