Football Manager 2018 konečně představil vylepšený zápasový engine, polepšili si hlavně brankáři
zdroj: tisková zpráva

Football Manager 2018 konečně představil vylepšený zápasový engine, polepšili si hlavně brankáři

23. 10. 2017 16:55 | Preview | autor: Václav Pecháček |

Připravte se na další – a před vydáním 10. listopadu už pravděpodobně poslední – várku informací o chystaném Football Manager 2018. Trojice videí se tentokrát zabývá vylepšenou umělou inteligencí, realističtějšími přestupy, novými možnostmi ve smlouvách a módem Fantasy Draft. A především se konečně podíváme na lepší zápasový engine a spolu s ním na všechno ostatní, co k fotbalovému zápasu v sérii FM patří.

Zásadní změny se dotkly například přípravné obrazovky před zápasem, která vám teď mnohem přehledněji sdělí slabé a silné stránky soupeře, a kromě toho pro jistotu připomene i ty vaše. Už minule jsme se také dozvěděli o nových taktických poradách, které s hráči absolvujete buď den před zápasem, nebo – hrajete-li soutěž úrovně třeba české druhé ligy – až těsně před výkopem, abyste nemuseli hráče tahat na stadion jen tak kvůli nějakému povídání.

Letos si taky můžete detailněji pohrát s proslovy k týmu a přehledněji uvidíte reakce jednotlivých hráčů na vaše dobře či špatně zvolená slova. Navíc přibydou nové kontextuální monologové možnosti. Ale ze všeho nejužitečněji vypadá nová podoba samotných zápasů.

Zaprvé jsou hezčí, s lepším osvětlením, animacemi jednotlivých hráčů atd. – motion capture byl využit především pro dosud poněkud nepřesvědčivé pohyby gólmanů, které tedy z videa stále ještě nevypadají zrovna hvězdně, ale co se dá dělat. Naopak jako vynikající nápad mi přijde nová přehledná obrazovka všeho, co se děje na hřišti mezi ukázkami nejdůležitějších situací, včetně konkrétních rad od vašich zaměstnanců podložených důkazy. „Vyhráváme hodně hlaviček, šéfe,“ řekne asistent a přiloží mapičku všech úspěšně absolvovaných vzdušných soubojů.

Ve Sports Interactive si taktéž pohráli s cutscénami ukazujícími například to, jak se vaši hráči před úvodním hvizdem rozcvičují, a velkou pozornost věnovali stadionům. Ty už dlouhou dobu nejsou zrovna oku lahodící a vývojáři se rozhodli, že atmosféra bude jednou z hlavních věcí, na nichž zapracují. Prý byste měli okamžitě poznat rozdíl mezi obřím stadionem, kam se vejde 70 tisíc diváků, a českým hřištěm pro 7 tisíc.

zdroj: Archiv

A teď k přestupům. Stejně jako v reálném fotbale, i ve Football Manager 2018 došlo k výrazné inflaci hráčských cen, takže po superhvězdách se bude házet šílenými částkami. Navíc přibyla spousta nových smluvních možností, abyste se měli o čem hádat s nenasytnými agenty, a výrazně větší roli by stejně jako v realitě měly hrát výstupní klauzule.

Ještě důležitější je ale bezpochyby vylepšení přestupové umělé inteligence. Ta se teď bude mnohem více zajímat o hráče, kteří zažili skvělou sezónu a vystřelili k fotbalovým nebesům. Chelsea a Arsenal se tak skutečně budou ucházet o nováčky ve formě, jakou prokázali třeba N’Golo Kanté nebo Rijád Mahríz z Leicesteru ve své mistrovské sezóně. Kluby se navíc budou snažit získávat stále lepší a lepší hráče, i když by to mělo znamenat, že některý ze současných členů základní sestavy odejde nebo se z něj stane ohřívadlo lavičky.

zdroj: Archiv

Krátkou zmínku si určitě zaslouží i předělaný Fantasy Draft, primárně multiplayerový mód (byť můžete pohodlně hrát i proti umělé inteligenci), v němž si do svého týmu za daný rozpočet nakupujete hráče z celého světa a pak soupeříte proti ostatním manažerům. Všechno včetně uživatelského rozhraní je teď lépe přizpůsobeno pro streamování, a došlo i k několika úpravám hratelnosti.

Například můžete hrát více sezón za sebou, a navíc do své ligy průběžně přidávat hráče pomocí doplňkových draftů. Hráči odteď nestárnou, a maximální rozpočet byl navýšen na 500 milionů liber, což by vážně mělo stačit úplně každému, zvlášť když využijete novou možnost omezení dostupných hráčů na určitou oblast či soutěž.

zdroj: Archiv

Už za pár týdnů uvidíme, zda všechny změny a vylepšení zmiňované zde i v předchozích článcích dají dohromady celek, který bude výrazně odlišný od minulého ročníku. Já pevně doufám, že ano, protože ačkoli nic z toho, co nám vývojáři ukázali, nevypadá nikterak revolučně, zároveň by to mělo zabránit stagnaci, které se každoročně vydávaná fotbalová hra musí bát jako Tomáš Řepka pana rozhodčího. Football Manager 2018 vás na Steamu vyjde na 55 eur.

Nejnovější články