Gearbox chystá trial verzi Battleborn - nemá to být free-to-play verze
zdroj: Gearbox

Gearbox chystá trial verzi Battleborn - nemá to být free-to-play verze

30. 9. 2016 15:57 | Preview | autor: Adam Homola |

Střílečka Battleborn bude po Evolve možná další velkou akcí, která se dočká přerodu v jiném platebním modelu. Byť v případě poslední hry od Gearboxu to stejný případ jako s Evolve (viz článek) nebude. Šéf studia Randy Pitchford potvrdil, že vývojáři plánují vydání zatím blíže neupřesněnou trial verzi hry, kdy část z ní bude zadarmo a zbytek, včetně DLC, půjde dokoupit rovnou z herního klienta.

Podle Pitchforda o časově omezenou plnou hru nepůjde, nicméně konkrétní formu trial verzi šéf studia neprozradil. Prý je na to ještě příliš brzy, plány nejsou zatím ještě oficiálně oznámené a vývojáři si na ně musí nejdřív sednout, upřesnit si priority a teprve poté přijít s regulérním oznámením. A to bude, podle jiného tweetu, trvat pravděpodobně několik měsíců.

Se zprávou o přechodu Battleborn na free to play model přišel jako první server Kotaku, které získalo informaci od svého nejmenovaného zdroje. Ten namísto o trial verzi, mluvil o regulérním free to play modelu, podobně jako tomu bylo v nedávném případě Evolve. Ta se po prvotním úspěchu potýkala s dlouhodobým nezájmem hráčů a byl to právě přechod na free to play, který poslal počet souběžně hrajících hráčů zpátky nahoru.

Podobně je na tom i Battleborn, které se i přes převážně pozitivní recenze a jisté kvality nedaří držet dlouhodobý zájem hráčů. O jistém nenaplnění očekávání hovořil mimo jiné i šéf Take Two Strauss Zelnick. I ten svého času naznačil odhodlání něco se hrou udělat, byť přesný nijak nebyl. Podle zdroje Kotaku to bylo právě Take Two, které trvalo na cenovce 60 dolarů, zatímco vývojáři z Gearbox chtěli Battleborn pustit mezi hráče jako free to play titul hned od začátku.

Výsledek je takový, že hru v současné době koupíte například na Amazonu hru za 20 dolarů a ve velkých slevách byla také častěji, než by bylo na několik měsíců starý titul zdrávo. V tomto stavu může být právě přechod na free to play tím, co hru znovu oživí a zajistí příliv nových hráčů. Byť například na konzolích to, alespoň podle Pitchofrda, zase tak špatné není. Oznámení o přechodu na free to play, nebo nějakou formu trial verze hry, mělo podle zdrojů Kotaku přijít už dříve, ale datum oznámení se prý několikrát posunulo.

zdroj: Archiv

Jedna z variant, kterou Pitchford na Twitteru nepotvrdil, pochází právě od zdroje Kotaku: zdarma dostupný by měl být prý multiplayer Battleborn, zatímco singleplayer a DLC už bude potřeba dokoupit za peníze. K dispozici by neměli být ani všichni hrdinové a prý se zvažuje model podobný League of Legends nebo Heroes of the Storm, kdy zdarma dostupní hrdinové rotují a pravidelně se střídají.

Ať už bude finální podoba trial verze Battleborn jakákoliv, jisté je, že se skutečně chystá a dočkat bychom se jí měli nejspíš někdy v první polovině příštího roku. Jestli to podle mého názoru průměrné a nepříliš zajímavé hře dlouhodobě pomůže, můžeme jen odhadovat. Battleborn špatný rozhodně není a vývojáři mohou hru ještě otočit, nicméně to v tak silném konkurenčním prostředí nebude jednoduché ani zadarmo.

Nejnovější články