Godfather - preview
zdroj: tisková zpráva

Godfather - preview

8. 5. 2005 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Píše se rok 1945 a New York je zmítán bezmocností mužů zákona. Začínáte pracovat pro Vita Corleona a vaším cílem je postup v hierarchii mafiánské rodiny co nejvýš. Co vše při tom ve hře dle filmu Kmotr prožijete?

Autor: Lichtenberg
Publikováno: 8.května 2005


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Píše se rok 1945. New York je zahlcen sklíčeností místního lidu, únavou z těžké práce a ekonomickou krizí po vyčerpání z války. Na každém rohu postává smutně vyhlížející drožkář, prodavač tiskovin nebo ošuntělý žebrák. Na druhé straně ulice právě tiše zastavuje moderní limuzína. Vystupuje z ní asi pět nažehlených mužů a jako poslední se z automobilu vynoří starší pán v drahém oblečením a se smysluplným výrazem ve tváři. Všichni lidé z ulice se mu uctivě klaní. On jejich pozdravy odbývá pouze mírným pokynutím hlavy a za naprostého ticha přechází silnici. Nenápadným sáhnutím do kapsy vyndává papírové peníze. Dochází k nemocnému žebrákovi a celých padesát dolarů mu hodí do klobouku, nastaveného pro dary od procházejících. Chuďas se s nadějí v očích na pána usměje a nevěřícně upne zrak do zašlé hučky. Nemůže tomu uvěřit. Přepočítá si peníze a zvedá hlavu směrem, kde ještě před chvílí stál onen bohatý muž. K jeho údivu ovšem vidí pouze odjíždějící limuzínu…

Vedle záhonu s ambrosiemi zastavilo luxusní auto. Vystupuje z něj opět všem povědomý pán, populární kmotr tohoto města don Vito Corleone. Jeho kroky nyní vedou do velmi dobře vypadajícího domu. Podle odhodlání v jeho tváři a upraveného smokingu se dá domnívat, že v budově dojde k vyrovnávání starých účtů. Ve dveřích se tak trochu nevěřícně podrbe na bradě a nejistým krokem dochází k poštovním schránkám. Prohlíží si všechny jména na cedulkách, až se u jedné z nich zastavuje a s výrazem tak nepředvídatelným na ni třikrát lehce zaklepe. S nesympatickým úšklebkem se rázně vydává po schodech nahoru. Poštovní schránka, na které stojí „Electronic Arts – herní společnost“ se stále ještě mírně chvěje…

 Spleť přitažlivých žánrů
Hra The Godfather podle filmu Kmotr bude akční střílečkou ovládanou z pohledu třetí osoby, která je svým stylem i zaměřením velice podobná české Mafii. EA šlapou do pěkně horké kaše, protože dílko Illusion Softworks bylo prakticky bezchybné a kritikou velice dobře přijaté, takže musejí vsadit každý dolar na to, aby svými dovednostmi i silným zázemím Mafii překonali. Když se totiž na Godfathera podíváte zblízka, objevíte nejen akci, ale též prvky adventury a RPG. Poslední zmiňovaný žánr je ze hry velice příjemně cítit.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Hra začne obligátní úpravou hlavní postavy k obrazu svému, jelikož budete mít na výběr mnoho obličejů a obleků, podobně jako ve sportovní sérii Tiger Woods. Otázkou zůstává, zda půjde zvolit i schopnosti (např. přeborník ve střelbě apod.), což by hru rozhodně oživilo. Až si svoji postavu zvolíte, začnete v klanu rodiny Corleone jako obyčejný poskok, ale postupem času byste měli jako víno dozrát na zkušeného kolegu těch největších mafiánů.

Velice silnou roli sehraje i adventurní žánr, protože pouhé procházení chodbami a střílení na vše živé již dávno vyšlo z módy. Tu a tam tedy s někým pokecáte a díky nabytým vědomostem se dostanete dál. Při vyřizování účtů si budete muset rozmyslet, jestli necháte otevřené dveře, aby nepřítel nemohl utéct, či aby nedaleký strážník neslyšel přes otevřené okno bolestivé výkřiky. Ve hře prostě bude potřeba přemýšlet a své úsudky srovnávat s tím, jak byste vše udělali ve skutečnosti. Když se přeci jenom jednou něco po****, můžete svými penězi naditými obálkami podplatit policistu či nevítané svědky. Zkrátka i lidé, co občas používají hlavu a nejen své železné pěsti si přijdou na své.

VITO CORLEONE (ANDOLINI)
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jako kluk utekl Vito Andolini ze sicilského městečka Corleone do Ameriky, kde pod změněným jménem začal žít nový život. Ve filmovém podání se role Vita chopil nedávno zesnulý slavný herec Marlon Brando. Ač ještě stihnul postavu nadabovat, museli si na něj Electronic Arts při novinářské předváděčce hry vzpomenout jen symbolickým přípitkem.

Funkce v rodině: Boss

 Propojení příběhu s knižní předlohou
Jak jste již zjistili z úvodních odstavců, odehrává se děj hry Godfather v prostředí, na které by celá Amerika nejraději zapomněla. Čtyřicátá léta byla v kronice New Yorku zapsána černým písmem kvůli bezmocnosti mužů zákona a naprosté převaze vážené mafie. Tenkrát to ovšem nebyli mafiáni jako dnes. Pamatovali jste si je jako laskavé, sympatické muže, kteří přistupovali k násilí jen tehdy, když jste je něčím pořádně naštvali.

Jedním z těch dobráků jste samozřejmě vy. Pracujete pro známého Vita Corleona, se kterým se ale v začátcích nebudete tolik stýkat. Až bude vaše moc stoupat vzhůru, don se s hráčem bude vídat častěji. I když se autoři dušují, že nechtějí knižní příběh stránku po stránce opisovat, dočkáme se v upravené formě známých situací z původního díla. Tak jak nám třeba pravil trailer, nebude zde chybět slavné postřelení dona Corleona u stánku s pomeranči a podobné scény, které se zapsali do duší diváků filmu.


Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Bohužel bližší informace o příběhu zatím nejsou známy, ale lákavý by mohl být souboj rodin Tattaglia, Cuneo, Sollozzo, Barzini, Corleone a Stracci. Rozhodně by měl být příběh kvalitní a to také díky tomu, že si ho pod taktovku vzal slavný spisovatel Marc Winegardner, který nedávno napsal slavnou knihu „Kmotrův návrat" (Godfather returns). Sám o herní podobě řekl, že se na jejím příběhu vyžívá tak, jako by psal čtvrté Kmotrovo pokračování nebo vysokorozpočtový film.


 Temné a špinavé město
Mafia sice měla město propracované naprosto skvěle, ale největší mezery byly v chodcích. To lidé v Godfatherovi nebudou jen tak dokola chodit městem, ale mohou zabíhat do postranních uliček, otevírat si dveře domů, navštěvovat nákupní centum, seznamovat se na ulici a bavit se mezi sebou. Na ulici můžete narazit na opilé vagabundy, prodavače novin či i některé členy rodiny. Když potkáte někoho známého, můžete ho pozdravit a on na vás zareaguje. Při vyšším respektu se dočkáte úcty i od neznámých lidí.

SONNY CORLEONE
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nejstarší syn Vita Corleona, který byl chován s nástupcovskými nároky. Je to vznětlivý, cholerický typ, kterého ve filmu skvěle ztvárnil James Caan. Sonny Corleone skončil v knižní předloze takřka rozstřílený na kusy a proto bude velice zajímavé sledovat, jak to s ním dopadne v herním příběhu.

Funkce v rodině: Vyřizovač účtů

Corleonovic dům bude naprosto totožný s tím, jaký jsme ho mohli vidět v Coppolově filmu. Na obrázcích si jinak nelze nevšimnout takové temnoty a špíny uliček, jako to bývalo v kreslených knížkách o doktoru Jekyllovi. Podle všeho zavítáte do klasických čtvrtí Little Italy, China Town či Down Town, kde sídlí také Sollozzův gang. Většina důležitějších domů bude volně přístupna veřejnosti, takže pokud si budete chtít zajít do řeznictví, máte možnost si zajet k jednomu Číňanovi. Místa, kam se podíváte během splněných mísí, budou později přístupna vašemu očumování (např. nevěstinec). Jízda městem po dohrání hry by již tedy neměla být tak stereotypní.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
oficiální artworky na motivy Godfathera

 Rychlé auto a pořádné bouchačky
Nebyla by to mafie bez automobilových honiček v tehdy moderních vozech. Podle prvních ukázek nebudou chybět Fordy ani Chevrolety, v té době na vrcholu své slávy. I když to nikde oficiálně nezaznělo, s velkou pravděpodobností budete moci auta sami řídit a rozhodně si z nich také zastřílíte. Velice zajímavě ve videu vypadala situace, kdy se hlavní hrdina mohl za vozy schovávat během přestřelky.

Arzenál působí jako vystřihnutý z Mafie, ale vzhledem k dějišti hry snad ani nešlo čekat nějaké velké rozdíly. Proto ve hře využijete silný samopal Thompson 1928, klasický kolt či různé druhy revolverů. Velký důraz by měl být kladen na chladné zbraně - baseballová pálka je samozřejmostí, ale budete moci zabíjet i páčidlem, nožem a hlavně pěstmi. Při souboji muž proti muži totiž nebudete pouze mávat rukama a zkoušet nepřítele praštit, ale přibude možnost vzít si ho do „kravaty“, začít ho škrtit, mlátit s ním o zem či ho prostě jen tak výhružně odhodit na zeď.

TOM HAGEN
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tom Hagen je odměřený, sympatický pán, který příliš nepůsobí mafiánským dojmem. Proto se o něj dříve mafiánské rodiny tolik nezajímaly. Sonny našel Toma Hagena na ulici, když byl ještě kluk a od té doby jsou z nich nerozluční přátelé. Robert Duvall byl se svojí herní podobou spokojen a dokonce se prý hned poznal.

Funkce v rodině: Consiglieri

 Technika od mistrů v oboru
Ať dopadne hratelnost jakkoliv, EA nám dopředu dávají záruku kvalitního technického zpracování. Aby také ne, když jsou nejbohatší herní společností na světě a na této hře dělá obrovský tým čítající stovky lidí. Godfather mimochodem bude vůbec prvním titulem od Electronic Arts, který ponese rating M, tudíž se bude prodávat jen starším osmnácti let.

Průstřely oken, roztříštění rozstřelitelných věcí, detaily temných uliček, unikající pára z kanálů či dynamická změna počasí se stanou běžnou rutinou, na kterou si během hraní s klidem v srdci zvyknete. O mimice a detailech obličejů podle skutečných herců nemusíme dlouho promlouvat. Jediným problémem by mohl být fakt, že hra je vyvíjena primárně pro konzole, tzn. aby PC verze nehrála druhé housle a nešlo o surovou konverzi.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

Samozřejmě nebudou chybět ani dobové a filmové songy: Brucia la Terra, Tarantella či Each his Own - kompletní seznam písniček s možný downloadem ve formátu .midi najdete na stránkách kmotr.wz.cz.

 Pamatuju si tě, kámo
Kolonka s umělou inteligencí sice zůstává do vydání hry nevyplněna, ačkoli již na povrch prosákly nějaké ty detaily. Každý z protivníků bude mít svoji paměť. Ačkoliv vaše myšlenky na nezdravou nafoukanost EA nemají až tak daleko od pravdy, zní tato zpráva rozhodně zajímavě. Dejme tomu že v první misi budete mít střet se silným protivníkem. Navzájem se postřelíte. Později se s mužem setkáte znovu, ale on si vás bude natolik „pamatovat“, že bude střílet jen takovým stylem, který si z minulého střetu zafixoval jako vaší slabinu. Jestli bude vše takhle dokonalé, určitě si to necháme líbit. Kdy? Snad už letos na podzim.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Don Vito opatrně schází po vrtkavém schodišti a s jistou spokojeností a nadmutostí drží papír, nebo spíše smlouvu pravděpodobně s Electronic Arts. Stále netuší, kolik mu ještě zbývá času a proto si nevšímá pod schody dobře schovaného muže ve středních letech, který patrně čeká na samotného dona Corleone. Jen co sejde poslední schod, pán vyndává zpoza kabátu revolver. Teprve teď si ho don všímá. V naprostém klidu si z hlavy sundává svůj krásný lněný klobouk. Ozvala se ohromná rána a poté se kupodivu rozhostilo všemocné ticho. Jen malé potůčky krve stékají na podpisy čerstvě vystavené úmluvy…

Zdroje: GameSpot, CGO, FutureGamez, ArmChairEmpire, Score, FileFront a další

Stáhněte si: Trailery, Videa...

Související články: Novinky, Vše o hře Mafia

Lichtenberg
autorovi je 14 let a bydlí v Jindřichově Hradci; specializuje se na české hry, taktická RPG a kvalitní 3D akce, ačkoliv dobrá adventura je pro něj též výzvou...


 
 
Lichtenberg

Nejnovější články